Μονεμβασιά (Τμήμα Δ)

Αποτύπωση 3

Αποτύπωση 3 - Σχέδια Ομάδας 2022Κάτοψη Α΄στάθμηςΚάτοψη Β΄στάθμηςΠρόσοψηΝ/Α ΌψηΝ/Δ ΌψηΑποτύπωση 3 - Σχέδια Καλλιγά 1966

Αποτύπωση 3

Το δεύτερο μέρος της Παλιάς Αστυνομίας είναι ένα πέτρινο κέλυφος δύο σταθμών, σχεδόν κυβικής μορφής και βρίσκεται σχετικά κοντά στην είσοδο του Κστρου. Τα ανοίγματά του θεωρούνται αρκετά μεγάλα συγκριτικά με τη πλειοψηφία των σπιτιών της Μονεμβασιάς. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1976. Στην κατώτερη στάθμη του κτιρίου έχουν βρεθεί κατάλοιπα ηλικίας αιώνων που ανήκουν σε ένα κατεστραμμένο ναό και όχι μόνο καθώς στα Βόρεια του κτιρίου σε ένα μαγαζί που αγοράστηκε με σκοπό την επέκταση της Παλιάς Αστυνομίας Β’, ανακαλύφθηκαν και ταφές . 

Το κτίριο εσωτερικά δεν έχει χωρίσματα σε καμία από στις δύο στάθμες, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως μονόχωρο, ενώ στη Νότια πλευρά του κτιρίου δημιουργήθηκε κήπος. Η δεύτερη στάθμη καλύπτεται από μια τετράριχτη σχεδόν τετράγωνη στέγη, διπλού ζευκτού και σε είσοδό της οδηγείται κανείς από μια εξωτερική σκάλα, κάτω από την όποια μάλιστα βρίσκεται το λουτρό.  

Σήμερα, η βασικότερη επέμβαση που έχει γίνει στο κτίριο φαίνεται να είναι αυτή του κήπου, γύρω από τον οποίο έχει ανυψωθεί τραπεζοειδές κέλυφος, μεταλλάσσοντάς τον έτσι σε κλειστό χώρο μιας στάθμης. Η άνω παρειά της οροφής της στάθμης αυτής έχει πλακοστρωθεί και πιθανότατα λειτουργεί σαν βατό δώμα.