Μονεμβασιά (Τμήμα Δ)

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

“Οι άνθρωποι της Μονεμβασιάς  

Ο Δήμος Μονεμβασιάς είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αντιστοιχίζεται σε μεγάλο τμήμα της παλαιότερης Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς και ως έδρα του νέου δήμου ορίστηκαν οι Μολάοι.  

Σύμφωνα με στοιχεία από την απογραφή του 2011, η Κοινότητα Μονεμβασιάς είχε σύνολο 1481 μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων 31 έμεναν στο Κάστρο, 99 στην Αγία Κυριακή και οι υπόλοιποι 1351 έμεναν στη Γέφυρα. 

Σύμφωνα με συνεντεύξεις που πραγματοποιήσαμε στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, το 2020 οι κάτοικοι είχαν μειωθεί στους 6 μόνιμους, ενώ στην εποχή της πανδημίας οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στο Κάστρο, με αποτέλεσμα το 2022 οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι ξανά γύρω στους 30.  

Το Κάστρο της Μονεμβασιάς λαμβάνει και έναν αξιοσημείωτο αριθμό τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, πράγμα το οποίο έχει επηρεάσει πολύ την κοινωνία και τις δραστηριότητες των ανθρώπων. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στο Κάστρο της Μονεμβασιάς διαμένουν στη Γέφυρα και μετακινούνται. Έχουν μικροκαταστήματα εμπορίου, ταβέρνες ή και καφετέριες. Παράγουν μία μεγάλη ποικιλία ντόπιων προϊόντων, τα οποία προωθούν στο εμπόριο τόσο εντός της Μονεμβασιάς, όσο και εντός της Ελλάδας.  

Η κοινωνία στη Μονεμβασιά είναι αρκετά κλειστή, οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, τα παιδιά παίζουν μαζί και είναι δεμένοι μεταξύ τους. Έχουν συχνά εκδηλώσεις και πανηγύρια στο Κάστρο, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην διατήρηση αυτού του ιδιαίτερου πολιτισμού της Μονεμβασιάς. Είναι απλοί άνθρωποι με λιτή καθημερινότητα, πάντα φιλόξενοι με τους επισκέπτες του Κάστρου και ανοιχτοί στο να μοιραστούν τις γνώσεις και τις ιστορίες τους. 

(Πηγή: wikipedia.org και el.wikisource.org)  

 

Καθημερινές εικόνες ανθρώπων
Καθημερινές εικόνες ανθρώπων
Καθημερινές εικόνες ανθρώπων
Καθημερινές εικόνες ανθρώπων