Μονεμβασιά (Τμήμα Δ)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Λόγω της αδιάκοπης κατοίκησης του οικισμού, τα κτίρια φέρουν πάνω τους στοιχεία από όλες τις περιόδους και τις κουλτούρες με τις οποίες αλληλοεπίδρασαν. Εντούτοις, όλες οι επεμβάσεις έγιναν με πολύ σεβασμό στο τοπίο, στο ιστορικό και γεωφυσικό πλαίσιο. Σε αυτό, η πιο σημαντική συμβολή είναι αναμφίβολα η δράση των Αλέξανδρου και Χάρις Καλλιγά, που ανοικοδόμησαν τον οικισμό της Κάτω Πόλης, αξιοποιώντας τα ερείπιά της με απόλυτη διακριτικότητα και ευλάβεια ως προς την ταυτότητα του τόπου. Επομένως, είναι δύσκολο κανείς να χρονολογήσει μεταγενέστερα ή προγενέστερα στοιχεία. Ό,τι προστέθηκε έγινε με τρόπο ανεπαίσθητο, σχεδόν αόρατο.

Οι επεμβάσεις που διακρίνονται αφορούν στα μεγαλύτερα εγχειρήματα, όπως στην αποκατάσταση του ανατολικού τείχους της Κάτω Πόλης και η ανακαίνιση της πλατείας της Χρυσαφίτισσας, που διεκπεραιώθηκαν πρόσφατα. Δρομολογούνται επίσης, τόσο η δημιουργία τελεφερίκ και δικτύων δρόμων στην Άνω Πόλη όσο και ο φωτισμός του βράχου, επεμβάσεις εν εξελίξει που αποσκοπούν στην ανάδειξη της Μονεμβασιάς.

Το Κάστρο είναι ένας ιστορικός τόπος, με μεικτές παρεμβάσεις και επεμβάσεις που φανερώνουν το αυθεντικό της Μονεμβασιάς, το αληθινό, το αναγκαίο και απολύτως απαραίτητο, το φυσικό. Είναι η διαχρονική της ταυτότητα, η αιτία της γοητείας της.