Μονεμβασιά (Τμήμα Δ)

Ανάπτυγμα 3

Ανάπτυγμα 3Ανάπτυγμα 3Ανάπτυγμα 3 - ΌψηΑνάπτυγμα 3 - Κάτοψη

Ανάπτυγμα 3

 

Το παραπάνω ανάπτυγμα δρόμου βρίσκεται παράλληλα του κεντρικού της αγοράς προς τα πάνω. Γενικά, το τμήμα που είναι πάνω από τον κεντρικό δρόμο είναι αρκετά ανηφορικό κάτι που παρατηρούμε και στο παραπάνω ανάπτυγμα. Σε πολλά σημεία του δρόμου υπάρχουν σκαλοπάτια που κατεβαίνουν και μετά ανεβαίνουν και κάποια με πιο "δραματικό" τρόπο οδηγώντας σε στην δρομική καμάρα.  

Τα κτίρια είναι πυκνά τοποθετημένα μεταξύ τους, δεν αφήνουν περάσματα, παρά μόνο στο σημείο της καμάρας για να οδηγηθεί κανείς στον κεντρικό δρόμο. Υπάρχουν ψηλότερα και χαμηλότερα κτήρια (ενός ή και δύο ορόφων) στον ίδιο δρόμο το ένα δίπλα στο άλλο ενώ σε ορισμένα σημεία μεσολαβούν κλειστές ιδιωτικές αυλές.  

Το πλάτος του δρόμου διαφέρει σημαντικά όσο προχωράμε με πιο στενό σημείο εκείνο της καθόδου προς την καμάρα αισθάνεσαι τις διαφορετικές ποιότητες του χώρου. Έτσι, στον ίδιο δρόμο, λίγα μόλις βήματα παρακάτω, από εκεί που ο χώρος είναι ανοιχτός με ευρεία οπτική, σταδιακά μικραίνει και μαζί με την κάθοδο δημιουργεί μία στενότητα.