Μονεμβασιά (Τμήμα Γ)

Χλωρίδα - Πανίδα

Η χλωρίδα της ανατολικής πλαγιάς του βράχου (άποψη από την άνω πόλη) Η χλωρίδα στην νότια πλευρά του βράχουΗ χλωρίδα στο ανώτερο σημείο του βράχου κοντά στην άνω πόληΗ χλωρίδα εντός οικισμούΗ χλωρίδα εντός οικισμούΗ παρουσία της πανίδας στον οικισμό

Χλωρίδα

Η χλωρίδα της περιοχής της Μονεμβασίας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες καθώς περιλαμβάνει ασυνήθη είδη. Σημαντική είναι η παρουσία σπάνιων φυτών που εμφανίζονται αποκλειστικά στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη μικρών πληθυσμών ειδών στενής κατανομής, αλλά και άλλων ενδημικών φυτών της Πελοποννήσου. Ανάλογα με το ρυθμό καταγραφής νέων ειδών, εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός για την χερσόνησο του Μαλέα μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 800 είδη. Ο Δήμος Μονεμβασιάς, και ειδικότερα η χερσόνησος του Μαλέα, από τον Ζάρακα μέχρι της Νότιες απολήξεις του Πάρνωνα, είναι μία κιβωτός βοτανικών θησαυρών. Στον Δήμο Μονεμβασίας, πλην του αλπικού, συναντώνται όλα τα είδη των βιοτόπων και αυτό αιτιολογεί τον βοτανικό πλούτο της περιοχής.

Πανίδα

Την πανίδα της περιοχής συνιστούν κυρίως ερπετά (φίδια, σαύρες), αμφίβια, χελώνες, πτηνά και θηλαστικά όπως η νυχτερίδα, το δελφίνι και το τσακάλι. Σημαντικοί υδροβιότοποι διαχείμασης υδρόβιων μεταναστευτικών στην εγγύς περιοχή είναι οι υδροβιότοποι της Στρογγύλης, και της Λιμνοθάλασσας του Γέρακα.