Βελανίδια (Τμήμα Β)

Επίπεδα Κτισμάτων

Χάρτης επιπέδων Κτισμάτων Κάτω Βελανιδίων

Κατά την μελέτη των ορόφων των κτισμάτων, παρατηρήθηκε πως πολλά κτίρια φέρουν κατώι (επίπεδο που λόγω της κλίσης του εδάφους αποτελεί το υπόγειο ή το ισόγειο των κτισμάτων). Για τη σωστή απεικόνιση επιλέχθηκε λοιπόν ο διαχωρισμός σε επίπεδα αντί ορόφων. Έτσι για παράδειγμα τα κτίρια που αναφέρεται ότι έχουν 2 επίπεδα, μπορεί να έχουν 2 ορόφους ή 1 όροφο και κατώι. Αντίστοιχα, τα κτίρια που αναφέρεται ότι έχουν 3 επίπεδα, μπορεί να έχουν 3 ορόφους ή 2 ορόφους και κατώι.

Παρατηρούμε λοιπόν πως τα περισσότερα κτίρια του κάτω τμήματος του οικισμού έχουν 2 επίπεδα (δηλαδή 2 ορόφους ή 1 όροφο και κατώι). Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλό ύψος, που δεν ξεπερνά τα 6-7 μέτρα από το κατώτερο σημείο του εδάφους-σημείο 0.0 για κάθε κτίριο. Εντοπίζουμε επίσης λίγα κτίρια που έχουν 1 επίπεδο (δηλαδή έναν όροφο, ισόγεια κτίρια) που είναι κυρίως αποθήκες ή δημόσια κτίρια, καθώς και λίγα κτίρια που έχουν 3 επίπεδα (δηλαδή 3 ορόφους ή 2 ορόφους και κατώι) που είναι κατοικίες με νεότερες ανακατασκευές-προσθήκες και φτάνουν τα 9 μέτρα σε ύψος.

Με βάση τον κανονισμό, τα 7 μέτρα είναι το μέγιστο επιτρεπτό ύψος κτιρίων του οικισμού ώστε να μην αλλοιώνεται ο παραδοσιακός τύπος κατοικίας και να μην παρεμποδίζεται η θέα προς τη θάλασσα. Επομένως, τα κτίρια 3 επιπέδων έχουν προκύψει αυθαίρετα.

Με βάση ορισμένων προφορικών μαρτυρίων κατοίκων του οικισμού, στα κτίρια αυτά έχουν γίνει προσθήκες-ανακατασκευές τα τελευταία χρόνια που είναι κατακριτέες-ανεπιθύμητες από την τοπική κοινότητα, ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες των γύρω κατοικιών. Έχουν προσφύγει σε μηνύσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους κατόχους, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν.