Χριστός Ραχών (Τμήμα Β)

Συμπεράσματα

Οι ρυθμοί ζωής στο νησί είναι αργοί, ενώ οι κάτοικοι χαρακτηρίζονται για τη λιτότητα, την ξεγνοιασιά και τη φιλοξενία τους. Ακόμη, η αίσθηση της γαλήνης και της ηρεμίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, λόγω του λιγοστού πληθυσμού κατοίκων και της απουσίας πολλών οχημάτων, ενώ το κλίμα είναι ευχάριστο και δροσερό λόγω του υψομέτρου. Παρατηρούμε ότι το φυσικό στοιχείο είναι έντονο μέσα στους οικισμούς, οι οποίοι συνυπάρχουν ανάμεσα σε κάθε είδους βλάστηση, δέντρα, λουλούδια και χωράφια. Όσον αφορά στη δόμηση, είναι σχετικά διάσπαρτη και ακανόνιστη, καθώς δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο για  τους δρόμους και την κατασκευή των κτιρίων, τα οποία οι κάτοικοι συνήθιζαν να χτίζουν οι ίδιοι. Τέλος, ανεξαρτήτως του μεγέθους, η πλειονότητα των σπιτιών  έχουν αυλή, το οποίο υποδηλώνει τη σύνδεση της καθημερινότητας με την ύπαιθρο και το γεγονός ότι πολλές δραστηριότητες γίνονται έξω.

Τα κτίρια εντάσσονται με απόλυτη αρμονία στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χτίζονται με υλικά που βρίσκονται στην περιοχή και στην ανάγκη τους να διατηρούν χαμηλό προφίλ, ώστε να είναι καμουφλαρισμένα από τους εχθρούς τους.

Στην περιοχή του Χριστού υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά κτίσματα, κυρίως χυτά. Πολλά από αυτά είναι σε ερειπιώδη κατάσταση, ωστόσο παρατηρήσαμε ότι αρκετά έχουν ανακαινιστεί και έχουν τη λειτουργία εξοχικής κατοικίας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Ικαριώτες έχουν βαθιά σύνδεση με τις ρίζες τους και θέλουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τον χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού. Ορισμένες φορές οι ανακαινίσεις εισάγουν νέα στοιχεία στο κτίσμα , τα οποία δεν το αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό.

Αν και απλές, στις παραδοσιακές κατοικίες των Ικαριωτών  συναντώνται πολλά και διαφορετικά είδη αρχιτεκτονικών τυπολογιών, οι οποίες είναι ανάλογες με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού (π.χ. ο αριθμός μελών της οικογένειας καθόριζε το μέγεθος της κατοικίας, οι επαγγελματικές ασχολίες, η ιδιοκτησία ζώων κτλ.).

Εν κατακλείδι, μέσα από τη διαδικασία αποτύπωσης του οικισμού του Χριστού και τη διαμονή μας για μία εβδομάδα εκεί, καταφέραμε ν’ αντιληφθούμε αρκετά πράγματα, τόσο για τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών, όσο και για την τοπική αρχιτεκτονική, η οποία είναι συνυφασμένη με την απλότητα του χαρακτήρα τους.