Χριστός Ραχών (Τμήμα Β)

Γεωγραφική θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Πρόσβαση στο Χριστό από το λιμάνι του Άγιου Κήρυκου.Πρόσβαση στο Χριστό από τον κρατικό αερολιμένα της Ικαρίας.Πρόσβαση στο Χριστό από το λιμάνι του Ευδήλου.Πρόσβαση στο νησί.

Η Ικαρία ανήκει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και βρίσκεται κοντά στα νησιά Σάμο, Πάτμο ,Μύκονο και  Φούρνους. Το νησί έχει επίμηκες σχήμα με συνολικό μήκος περίπου 40 χλμ. και πλάτος 4-9 χλμ., με διεύθυνση Ανατολή –Δύση. Κατά μήκος της διατρέχει το όρος Αθέρας το οποίο φτάνει ως και 1041 μ. σε ύψος .Το κλίμα και οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού είναι ιδανικές. Συγκεκριμένα το κλίμα της Ικαρίας υπάγεται στον κλιματικό τύπο του μεσογειακού παράκτιου (Csb κατά Köppen), δηλαδή ξηρό και σχετικά θερμό καλοκαίρι με υγρούς και ήπιους χειμώνες. Χαρακτηριστικό του είναι επίσης οι συχνοί δυνατοί άνεμοι (το αιολικό δυναμικό της Ικαρίας είναι το υψηλότερο της χώρας).

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς .Το νησί της Ικαρίας διαθέτει δυο λιμάνια τον Άγιο Κήρυκο, που είναι και το κυρίως λιμάνι στα νοτιοανατολικά του νησιού και τον Ευδήλου στα βόρεια. Συνδέεται σχεδόν καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά και της Σάμου αλλά και με τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί συνδέεται και με την Κω, την Κάλυμνο, την Λέρο και την Πάτμο. Από τον Πειραιά η διάρκεια είναι περίπου 7 ώρες, ενώ από τα γύρω νησιά η απόσταση είναι πολύ μικρότερη. Από την Ικαρία υπάρχουν επίσης καθημερινά δρομολόγια για τους γειτονικούς Φούρνους. Στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται και το αεροδρόμιο, το οποίο συνδέεται με καθημερινές σχεδόν πτήσεις με το αεροδρόμιο των Αθηνών με την πτήση να διαρκεί περίπου 30 με 40 λεπτά.

Για τοπικές μετακινήσεις η Ικαρία διαθέτει λεωφορεία που συνδέουν την πρωτεύουσα , Άγιο Κήρυκο , με κάποια χωριά, όμως τα δρομολόγια δεν είναι συχνά .Γι’ αυτόν τον λόγο η χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου ή ταξί είναι αναπόφευκτη για τοπικές μετακινήσεις. Το οδικό δίκτυο δεν χαρακτηρίζεται καλό και οι δρόμοι είναι στενοί διπλής κατεύθυνσης.

Ο οικισμός Χριστός χαρακτηρίζεται από πλήθος μονοπατιών και στενούς κεντρικούς δρόμους διπλής κατεύθυνσης . Ο κύριος δρόμος που διασχίζει το χωριό είναι η επαρχιακή οδός Αγίου Κηρύκου – Αρμενιστή. Από τον Εύδηλο ο οικισμός απέχει μόλις 17 χλμ. , ενώ από τον Άγιο Κήρυκο απέχει γύρω στα 40 χλμ. μέσω της οδού Αγίου Κηρύκου –Αρμενιστή . Επίσης από τον αερολιμένα της Ικαρίας απέχει 57 χλμ. .