Α) Mονόχωρο σπίτι –χυτό
Είναι ένα μικρό δωμάτιο αποτελούμενο από ένα επιβλητικό τζάκι , φούρνο , χειρόμυλο ,τον κρέβατο (μεγάλο κρεβάτι που κοιμούνται όλα τα μέλη της οικογένειας) , ερμάρια και μικρά ανοίγματα . Έχει μονόκλινής στέγη εξωτερικά επενδυόμενη με σχιστόπλακες. Επίσης η κάτοψη είναι ορθογώνια με τη μακριά πλευρά τοποθετημένη παράλληλα με τις ισοϋψείς καμπύλες του εδάφους. Μπροστά από το χυτό χτίζονταν αυλότοιχος περίπου στο ίδιο ύψος με αυτό για λόγους άμυνας αλλά και για τις σταμνοθήκες.
Β) Δίχωρο διώροφο σπίτι (πυργάρι)
Το πυργάρι είναι διώροφο κτίσμα με δίρριχτη στέγη. Κάποιες φορές το κάτω μέρος ήταν αποθήκη για τα ζώα. Το δάπεδο του πάνω ορόφου είναι ξύλινο. Έχει αρκετά μεγάλα παράθυρα και αποτελείται συνήθως από δύο δωμάτια. Η είσοδος του άνω ορόφου συχνά γινόταν με πετρόκτιστη σκάλα που κατέληγε σε πλατύσκαλο μπροστά στην είσοδο ή ήταν σε απόσταση και το άνοιγμα γεφυρωνόταν με μεγάλες πλάκες δημιουργώντας μια μεγαλύτερη βεράντα.
Γ) Μεικτός τύπος κατοικίας (χυτό με πυργάρι)
Πολλές φορές ,όσο μεγάλωνε η οικογένεια χτίστηκε δίπλα ακριβώς στο χυτό ,το λεγόμενο πυργάρι.
Δ) Διώροφο πλατυμέτωπο σπίτι
Οι πιο εύποροι κάτοικοι κτίζουν ανεξάρτητες διώροφες κατοικίες ,επιμήκεις και πλατυμέτωπες ,όπου τουλάχιστον ο ένας όροφος είχε περισσότερους του ενός χώρους που επικοινωνούσαν εσωτερικά. Η στέγη είναι δίρριχτη . Στον πάνω όροφο βρίσκονται οι χώροι για τον ύπνο ,ενώ στον κάτω το καθιστικό και η κουζίνα.
Ε) Νεότερες μορφές
Εμφανίζονται κατοικίες σύνθετης κάτοψης πολύχωρης με κάτοψη που πλησιάζει το τετράγωνο σχήμα . Επίσης εμφανίζονται οι τετράρριχτες στέγες με κεραμίδι , στην θέση της ντόπιας σχιστόπλακας . Τα νέα μορφολογικά και δομικά στοιχεία όπως φουρούσια ,γεισώματα ,μπαλκόνια ,διαζώματα αλλάζουν σταδιακά την εικόνα του οικισμού