Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Κατάρρευση στέγηςΜερική κατάρρευση στέγηςΤα βρύα στην επικάλυψη της πέτρινης στέγης ως διαβρωτικός παράγωνταςΣήψη των σανίδων πατώματος από την εισροή υγρασίαςΚατάρρευση στέγης και αλλοίωση στο ξύλινο πρέκι του ανοίγματοςΣημάδια σήψης του ξύλο της στέγης και φθορά επιχρίσματοςΑλλοιώσεις της στέγηςΑλλοιώσεις του ξύλου της στέγης από σήψη και ξυλόφαγα έντομαΑλλοίωση της θύρας και υποχώρηση επιχρίσματοςΑστοχίες στο ξύλινο πρέκιΠαραμόρφωση κάμψης στο ξύλινο πρέκιΦθορές της εξωτερικής σκάλας του κτίσματοςΡηγματώσεις επιχρίσματος

Οι παθογένειες που παρατηρήθηκαν στα δομικά στοιχεία των κτισμάτων του οικισμού αφορούν φθορές λόγω παλαιότητας, ανεπαρκούς προστασίας από καιρικές συνθήκες ή λόγω εγκατάλειψης και σχετίζονται με τα ειδικά χαρακτηριστικά του τρόπου και των υλικών κατασκευής.

Το τοπικό δομικό σύστημα του οικισμού χαρακτηρίζεται από τους λίθινους φέροντες τοίχους, την ξύλινη στέγη (μονόριχτη, δίριχτη ή τετράριχτη, με επικάληψη από πλάκες ή κεραμίδια) με επικάλυψη από πλάκες ή κεραμίδια, τα ξύλινα πατώματα όπως έχουν αναλυθεί λεπτομερώς στις τυπολογίες στο προηγούμενο κεφάλαιο.

Οι πιο σοβαρές αλλοιώσεις παρουσιάζονται στα παλαιά κτίρια που έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε όλα τα τμήματα του δομικού συστήματός. Με αποτέλεσμα η κατάσταση των κτισμάτων δεν επιτρέπει πλέον την κατοίκηση.

Τοιχοποιία και στέγες

Παρατηρούμε ότι στα κτίσματα που οι στέγες έχουν καταστραφεί υπάρχουν σημάδια κατάρρευσης και των αντίστοιχων τοιχοποιιών. Οι ζημιές στην τοιχοποιία διαφέρουν ανάλογα με το βαθμό συντήρησης του κάθε κτιρίου ξεκινώντας από απλές ρωγμές και τελειώνοντας με τοπικές ή ολικές καταρρεύσεις. Με αιτία εισχώρηση νερού στο εσωτερικό του κτιρίου οι δοκοί της στέγης στην έδραση σαπίζουν, χάνουν τις αντοχές τους και δεν μπορούν να συγκρατήσουν το βάρος της επικάλυψης από σχιστόπλακες. Συνεπώς η στέγη καταρρέει και η τοιχοποιία δυαλύεται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης διακρίνουμε διάβρωση σε πολλά σημεία της λιθοδομής και στέγης εκτεθειμένης στον αέρα και τη βροχή όπου η υγρασία προκάλεσε την εμφάνιση βρύων.

Πατώματα

Τα πατώματα στις περισσότερες περιπτώσεις καθίστανται επικίνδυνα διότι εμφανίζουν σοβαρές φθορές που οφείλονται στην παθολογία των ξύλινων στοιχείων. Παρατηρούμε τη σήψη των σανίδων, που αποτελούν την επίστρωση των πατωμάτων, από την εισροή υγρασίας, βροχής και την έλλειψη κατάλληλης συντήρησης. Επίσης τα ξύλα των δομικών στοιχείων όλων κατηγοριών συχνά παρουσιάζουν σημάδια προσβολής απο ξυλόφαγα έντομα.

Παράθυρα-Θύρες

Εμφανίζονται ζημιές και αστοχίες σε ξύλινα πρέκια ανοιγμάτων τα οποία είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Παρατηρείται η παραμόρφωση κάμψης που προκαλούν στα ξύλινα δομικά στοιχεία τα φορτία της υπερκείμενης κατασκευής. Τα κουφώματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φθαρμένα ή λείπουν.

Κλίμακες

Οι εξωτερικές σκάλες των κτισμάτων βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση. Σε κάποια σημεία απουσιάζουν λίθινα στοιχεία.

Φθορά επιχρίσματος

Στα παραδοσιακά κτίσματα που έχει γίνει επένδυση στις τοιχοποιίες, με σοβά ή με άλλο επίχρισμα, εμφανίζονται αλλοιώσεις (υποχώρηση των επιχρισμάτων, ρηγμάτωση) που οφείλονται στις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες (έκθεση στον ήλιο, υψηλά ποσοστά υγρασίας και άλλα) και στην έλλειψη μέριμνας για τη διατήρησή τους.