Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΚΙ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΑΤΩΜΑΤΟΣΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣΕΠΕΚΤΑΣΗ ΖΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΞΩΣΤΗΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σε γενικές γραμμές οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στα παραδοσιακά κτίρια έχουν ως στόχο την αποκατάσταση φθορών στα δομικά μέλη και όχι την αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους.

Η μεγαλύτερη μερίδα επεμβάσεων αφορά στην επισκευή των στεγών. Κάποιες φορές περιορίζεται στην αντικατάσταση των σχιστόπλακων από κεραμίδια, ενώ άλλες βλέπουμε την αποκατάσταση ολόκληρου του φέροντος συστήματος.

Συχνή είναι και η αντικατάσταση των κουφωμάτων από σύγχρονα ξύλινα ή μεταλλικά, όπως επίσης και των πρεκιών τους, ενώ και τα τζάμια στις περισσότερες επισκευές έχουν γίνει διπλά.

Τα πατώματα που παλαιότερα στο ισόγειο ήταν χωμάτινα γίνονται πλεόν από πλακάκι ή μωσαϊκό, ενώ και στους ορόφους υπάρχει η ανάγκη επισκευής.

Μια άλλη κατηγορία επεμβάσεων αφορά στις επεκτάσεις, με δημιουργία νέων όγκων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών που δεν προβλέπονταν στην την κατασκευή των παραδοσιακών σπιτιών. Βρίσκουμε το παράδειγμα επέκτασης με όγκο από οπλισμένο σκυρόδεμα που προορίζεται για τουαλέτα ή ακόμα και την επέκταση του σπιτιού για τη δημιουργία μεγαλύτερου ζωτικού χώρου κίνησης που στερούνταν τα χυτά. Επιπρόσθετα συναντούμε νέες μικροκατασκευές στον κήπο για δημιουργία στεγασμένου χώρου στάθμευση αυτοκινήτων ή σκιάστρων για ηλιοπροστασία των ίδιων των κατοίκων.

Σπανιότερα, βρίσκουμε και επεμβάσεις μεγαλύτερης κλίμακας. Έτσι, σε λίγες περιπτώσεις συναντούμε την δημιουργία εξώστη από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δημιουργίας εσωτερικού σκελετού οπλισμένου σκυροδέματος  μέσα στον προϋπάρχουσα τοιχοποιία σπιτιού.