Μέλανα

Βαθμός Αλλοίωσης

Μεταγενέστερη προσθήκη εξώστη (έτος 1945)Μπετονένιο υπόστεγο στο ξωστάγιΜεταλλική κατασκευή στην είσοδοΕπέκταση εξώστη πέρα από τα όρια του ξωσταγιούΑντικατάσταση και επέκταση στέγηςΑλουμινένια κουφώματαΜπετονένια πλάκα και στηθαίο (έτος 1952)Υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα

Στον οικισμό των Πέρα Μελάνων παρατηρείται έντονη αλλοίωση της αρχικής μορφής των παλαιών κτισμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου κτίρια που να διατηρούν  την αρχική τους μορφή.

Μια επέμβαση που συναντάται συχνά στον οικισμό είναι η προσθήκη ισογείου χώρου πλευρικά της καμάρας εισόδου. Ο ισόγειος αυτός χώρος κατασκευάζεται από φέρουσα λίθινη τοιχοποιία και στεγάζεται με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος η οποία λειτουργεί ως υπαίθρια επέκταση του ξωσταγιού στον όροφο. Το δώμα της περιβάλλεται από στηθαίο από μέταλλο και οπλισμένο σκυρόδεμα στο οποίο χαράσσεται η χρονολογία κατασκευής , ενώ συχνά τοποθετούνται και υποστυλώματα οπλισμένου σκυροδέματος στα οποία τοποθετούνται μεταλλικές ράβδοι για τη στήριξη κληματαριάς. Οι προσθήκες αυτές συναντώνται με ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε πλήθος κτιρίων στον οικισμό, με τις περισσότερες χαραγμένες χρονολογίες να αφορούν την δεκαετία του ’50. Ο ομοιότητες αυτές στην κατασκευή και την χρονολόγηση μας βοηθούν να υποθέσουμε πως πρόκειται για δημιούργημα του ίδιου συνεργείου. 

Στα Πέρα Μέλανα, οι επιτόπου έρευνες, οι μαρτυρίες των κατοίκων καθώς και οι ιστορικές πηγές, τεκμηριώνουν την επικάλυψη των εξωτερικών τοίχων των κτιρίων με σοβά χρώματος ώχρας, λουλακί ή τερακότας. Τα κτίρια, ωστόσο, σήμερα (πέραν ελαχίστων ακατοίκητων επί σειρά ετών) είναι ασβεστωμένα, βαμμένα λευκά ή με εμφανή πέτρα γεγονός που αλλοιώνει σε ένα βαθμό την όψη του οικισμού ο οποίος κάποτε θα χαρακτηρίζονταν από μια ιδιαίτερη πολυχρωμία. 

Στον οικισμό συναντάται συχνά η αντικατάσταση της παλαιάς στέγης επικαλυμμένης με βυζαντινά κεραμίδια με νέα στέγη διαφορετικού δομικού συστήματος και νέων κεραμιδιών καθώς και η αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με αλουμινένια.