Πραγματευτή

Κατακόρυφα Φέροντα Συστήματα

τοιχοποιίες από λιθοδομήδιαμόρφωση γωνίας ,αγκωνάριδιαμόρφωση γωνίας ,αγκωνάριδιαμόρφωση γωνίας ,αγκωνάριΤσατμάς, ξυλόπηκτοι τοίχοιΤρόποι θεμελίωσης

α. Τοιχοποιίες (εξωτερικές και εσωτερικές): 

Οι τοιχοποιίες  του οικισμού  Πραγματευτή είναι από λιθοδομή . Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν ντόπιες πέτρες ,  ακατέργαστες ή ημιεπεξεργασμένες   εξορυγμένες από τα γύρω βουνα που συνήθως συνδέονται με παχύ κονίαμα. Η εξωτερική και η εσωτερική παρειά του τοίχου άλλοτε είναι σε επαφή, και άλλοτε μεταξύ τους παρεμβάλλεται γέμισμα από μικρότερους ανεπεξέργαστους λίθους και κονίαμα.

Η  διαμόρφωση της γωνίας (αγκωνάρι), που γίνεται με με μεγαλύτερη φροντίδα αποτελείται από λαξευμένους γωνιόλιθους μεγαλύτερου μεγέθους  σε σχέση με την υπόλοιπη λιθοδομή.

·  Τσατμάς: δομική κατασκευή (είδος τοιχοποιίας), στην οποία πρώτα κατασκευάζεται ένας ξύλινος σκελετός και στη συνέχεια τα κενά γεμίζονταν ται με λιθαράκια, κλαδιά, καλάμια .

·  Οι ξυλόπηκτοι εσωτερικοί τοίχοι,  το λεγόμενο μπαγδατί, αποτελούνται από ξύλινο σκελετό με κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία . Οριζόντια πάνω στους ορθοστάτες του σκελετού καρφώνονται κατα κανόνα καλάμια μικρής διατομής ή μικρότερα ξύλα αφήνοντας κενό της ταξεως των  2εκ.-3 εκ. Το κενό αυτό στην συνέχεια καλύπτεται από άχυρα η τρίχες αλόγων σε συνδυασμό με χώμα.Τέλος ο τοίχος δέχεται επίχρισμα συνήθως με χρώμα. κ.α.και καλύπτονταν με σοβά

Τρόποι θεμελίωσης

·  Οι τοιχοποιίες θεμελιώνονται επάνω σε λίθους μεγαλύτερων διαστάσεων από εκείνους της υπόλοιπης λιθοδομής. Στις περισσότερες περιπτώσεις κτιρίων του οικισμού θεμέλια αποτελούν οι βράχοι του φυσικού εδάφους. Το είδος της θεμελίωσης που αναγνωρίστηκε είναι απευθείας σε φυσικό βράχο.  Γίνεται χρήση συνδετικού κονιάματος το οποίο έχει ως συστατικά νερό, χώμα και ασβέστη .