Πραγματευτή

Συμπεράσματα

Μελετώντας τον οικισμό της Πραγματευτής μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα που σχετίζονται με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού και το πόσο αυτός έχει αλλοιωθεί με το πέρασμα των χρόνων. Το χωριό διατηρεί ζωντανό τον χαρακτήρα του και με κάθε τρόπο τον αναδεικνύει. Αν και ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα καλοκαίρια και την άνοιξη (Πάσχα) οι άνθρωποι με ιδιοκτησίες επιστρέφουν στο χωριό για να παραθερίσουν. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του χωριού και στην επιχειρηματική δραστηριότητα του αποτελούν οι ξένοι , πράγμα που μας έκανε εντύπωση όταν επισκεφτήκαμε τον οικισμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι από ξένες χώρες όπως η Σουηδία ή η Γερμανία είναι ιδιοκτήτες παραδοσιακών σπιτιών αφού και οι ίδιοι είναι λάτρεις της παραδοσιακής ελληνικής κουλτούρας και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον οικισμό. Με σεβασμό πάντα, στο παλιό και με απόλυτη ευγένεια και ταπεινότητα έχουν ανακαινίσει τα κτίσματα τους ώστε να συνάδουν με τον σημερινό τρόπο ζωής. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό, ο συνδυασμός του παραδοσιακού ύφους του χωριού με τον σύγχρονο τρόπο ζωής προβάλλεται αρμονικά. Δυστυχώς όμως συναντήσαμε και περιπτώσεις, αν και ελάχιστες, στις οποίες δεν υπάρχει ο ίδιος σεβασμός στην κατασκευή των νέων κτιρίων, τα οποία δεν δείχνουν να έχει υπάρξει μέριμνα για την ένταξή τους στο παραδοσιακό περιβάλλον του χωριού. 

        Στο οικιστικό σύνολο οι δρόμοι είναι καμπύλοι και τέμνονται μεταξύ τους  υπό αμβλείες και οξείες γωνίες. Σε κάποια σημεία η κλίση τους είναι πολύ μεγάλη, ανάλογη του ανάγλυφου του εδάφους της περιοχής. Τα πλάτη των δρόμων συνεχώς μεταβάλλονται και κυμαίνονται από δρόμους που μπορεί να περάσει ένα Ι.Χ. μέχρι στενά δρομάκια που είναι δυνατή η πρόσβαση μόνο από πεζούς. Κατά το πέρασμα των χρόνων και επειδή οι κάτοικοι απέκτησαν την ανάγκη να έχουν αυτοκίνητα, δημιουργήθηκαν κάποιοι χώροι στάθμευσης που παλαιότερα ήταν ή μικρές πλατείες του χωριού, ή παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια που κατεδαφίστηκαν γι αυτό το λόγο . Οι μάντρες των σπιτιών είναι στο ύψος των ανθρώπων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό της αυλής. Οι δημόσιοι χώροι του χωριού είναι λίγοι στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι στάθμευσης που αναφέραμε. Ακόμη, σημείο συγκέντρωσης του χωριού αποτελεί η κεντρική εκκλησία με το καμπαναριό και το παντοπωλείο του χωριού.

Οι κάτοικοι που συναντήσαμε στο χωριό και κυρίως οι ηλικιωμένοι μας έδωσαν πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξή του. Τα πρώτα κτίσματα του οικισμού βρίσκονται στο τμήμα του χωριού με το μεγαλύτερο υψόμετρο και αναπτύχθηκε προς την θάλασσα. Ο οικισμός αν και είναι ορεινός, απέχει πολύ λίγα χιλιόμετρα από την θάλασσα γι αυτό παρατηρείται αρκετή υγρασία στην περιοχή. Στην διάρκεια της μέρας , όσο έχει ηλιοφάνεια η θερμοκρασία είναι υψηλή, όταν όμως πέσει ο ήλιος η θερμοκρασία πέφτει απότομα .

Μένοντας κάποιες μέρες στον οικισμό είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στη ζωή του, να γνωρίσουμε τους κατοίκους , και να πάρουμε μια γεύση της καθημερινότητάς τους. Μπαίνοντας στα κτίρια και μελετώντας τα, γνωρίσαμε την παραδοσιακή Αρχιτεκτονική είδαμε και μάθαμε πράγματα που ως τώρα δεν παρατηρούσαμε, εκεί βρίσκεται και το ανεκτίμητο όφελος που αποκομίσαμε.

 

Ευχαριστίες 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας κα. Ρ. Λάββα και κ. Κωστόπουλο για την πολύτιμη βοήθεια που μας έδωσαν. Ακόμη την κυρία Ματίνα, τον κύριο Γιώργο , τον κύριο Ανδρέα και τη σύζυγο του κυρία Αυγή και την κυρία Γεωργία, κάτοικοι του χωριού για την συνεργασία τους και την ζεστή φιλοξενία που μας πρόσφεραν.