Πραγματευτή

Καταγραφή των Κτισμάτων

Το χωριό αποτελείται από τρία πλατώματά όπου οι ντόπιοι τα ονομάζουν: <<1η πλατεία>>, <<2η πλατεία>> και <<3η πλατεία>>. Οι ονομασίες τους πιθανότατα προκύπτουν από την θέση τους κατά την διαδρομή που ακολουθεί όποιος φτάνει στον οικισμό από τον κεντρικό δρόμο. Παρά την μικρή έκταση στην οποία αναδιπλώνεται ο οικισμός, παρατηρούμε σε αυτόν αρκετά σημαντικά κτίσματα για το χωριό, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τοπόσημα του.

Πολιτιστικό Κέντρο. Είναι το κτίριο που λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο ως το 1992 και ως το 1995 το σχολείο φιλοξενούσε 120 μαθητές. Ως πολιτιστικό Κέντρο λειτουργεί τις τουριστικές περιόδους του χωριού οπως είναι το Πάσχα, οι απόκριες, τα Χριστούγεννα και ο Αύγουστος με πανηγύρια και εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χώρους και φαγοπότι ως αφορμή συνεύρεσης των κατοίκων.

Ιατρείο του χωριού. Ως ιατρείο λειτουργεί το κτήριο ''ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ'' ,(παλιό πολιτιστικό κέντρο για το χωριόωστόσο δεν λειτουργεί σε καθημερινή βαση.

Γήπεδο . Σκοπός του ήταν να εξυπηρετεί τις αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών του δημοτικού κατά την λειτουργία του. Πλέον, απασχολούνται εκεί τα λιγοστά παιδιά που κατοικούν το χωριό.

Ελαιοτριβείο . Παλιότερα ήταν σύνηθες τα σπίτια να έχουν στο ισόγειο το δικό τους ελαιοτριβείο. Σήμερα, το κτήριο αυτό είναι το μοναδικό που διατηρείται αυτούσιο με τα μηχανήματα του παρ' όλο που πλέον δεν διαθέτει κάποια χρήση.

Εκκλησία Αγίας τριάδας . Είναι το πιο κεντρικό σημείο του χωριού. Όπως και στα περισσότερα χωριά , η εκκλησία δεν έχει λειτουργία κάθε κυριακή , ωστόσο παραμένει το κομβικότερο σημείο του χωριού. Ο παππάς προειδοποιεί τους πιστούς για την διεξαγωγή της λειτουργίας μια μέρα πριν χτυπώντας την καμπανα.

Σπηλιές . Είναι φυσικές σπηλιές στο βράχο που χρησιμοποιήθηκαν ως κρυψώνες για τους κατοίκους του χωριού από τους Γερμανούς σε περιόδους πολέμου.

«donkey house» . Ο μοναδικός ξενώνας του χωριού, ο οποίος παλαιότερα χρησίμευε ως στάβλος για γαϊδούρια

Εργαστήριο μελιού. Μια συνηθισμένη κατοικία που στο ισόγειο λειτουργεί εργαστήριο μελιού για λιανική πώληση. Παλιότερα το εργαστήριο λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο. Κοιμητήριο.

Κοιμητήριο και η 1η εκκλησία του χωριού η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Χάρτης με τοπόσημα
Χάρτης με τοπόσημα
Χάρτης χρήσεων γης
Χάρτης χρήσεων γης
Πολιτιστικό κέντρο (πρώην σχολείο)
Πολιτιστικό κέντρο (πρώην σχολείο)
Ελαιοτριβείο
Ελαιοτριβείο
donkey house
donkey house
Εκκλησία
Εκκλησία
Γηπεδο
Γηπεδο
Κοινότητα πραγματευτή
Κοινότητα πραγματευτή
Εργαστηριο μελιού
Εργαστηριο μελιού
Κοιμητήριο , Παλιά εκκλησία
Κοιμητήριο , Παλιά εκκλησία