Πραγματευτή

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Ο οικισμός από μακριάΟ οικισμός από μακριάΟικισμός του πραγματευτή απο μακριάΒαδίζοντας προς τον οικισμόΤομή του χωριούΠαλιά αρχοντική κατοικίαθέα από ψηλάΣτενά του οικισμούθέα από ψηλάθέα από ψηλάχρωματική παλέτα του οικισμούστενά του οικισμούείσοδος στον οικισμό

Το χωριό του Πραγματευτή είναι ένας ορεινός οικισμός της Νότιας Κυνουρίας. Απέχει 3.6 χιλιόμετρα απο το παραθαλάσσιο γειτονικό του χωριό Σαμπατική, ενώ η απόσταση του απο το Λεωνίδιο, πρωτεύουσα του νομού αρκαδίας, εκτιμάται μόλις στα 9.5 χιλιόμετρα.  

Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά τοποθετημένα στο βουνό, επιτρέποντας έτσι το ενα στο άλλο να έχουν ορατότητα στο κατηφορικό έδαφος της πεδιάδας, στον γειτονικό και επίσης ορεινό οικισμό τα Μέλανα, στον παραθαλάσσιο οικισμό Σαμπατική αλλα και σε όλη την εκταση της θάλασσας.

Το χωριό χαρακτηρίζουν οι μεγάλης κλίσης ανηφόρες  του, λόγω της ορεινής φύσης του, και τα παραδοσιακά, χτισμένα απο πέτρα, σπίτια τα οποία χαρακτηρίζουν όλη την περιοχή της Κυνουρίας, αφού από αρχαιοτάτων χρόνων ειδικότητα των κατοίκων της Κυνουρίας ήταν η επεξεργασία της πέτρας. Συνήθως με τετράριχτη σκεπή απο κεραμύδι και ξύλινα παράθυρα.

Παρατηρεί κανείς, αν περπατήσει περιμετρικά του οικισμού, πως παρά το σχετικά μεγάλο ύψος τους, τα κτίρια τα οποια είναι κατά βάση κατοικίες, δεν εμποδίζουν το ένα την ορατότητα του άλλου στην θέα. Αυτό συμβαίνει διότι ο οικισμός είναι κτισμένος στο βουνό, σε επίπεδο μεγάλης κλίσης . Έτσι ακομα και αντικριστά σπίτια έχουν αρκετή διαφορά ύψους, ώστε να έχει ορατότητα το ένα πάνω από τη στέγη του άλλου.