Λόγω της ορεινής τους προέλευσης και της παλαιότητας τους τα σπίτια του οικισμού με τον καιρό αποκτούν φθορές, όπως:
Α) Αλλοίωση χρωμάτων σε κουφώματα και επικάλυψεις δομικών στοιχείων
Β) Φθορά και καταστροφή ξύλινων στοιχείων, συνήθως πόρτες και παράθυρα
Γ) Κατάρρευση τοίχων και στέγης
Έτσι στον οικισμό του Πραγματευτή παρατηρούνται αρκετές παρεμβάσεις στα κτήρια που διαφοροποιούν τον χαρακτήρα του οικισμού απο τα παλαιότερα χρόνια. Σε αρκετά σπίτια έχουν προστεθεί χώροι, εσωτερικοί ή εξωτερικοί, για την καλύτερη υποστήριξη της αρχικής κατασκευής, την καλύτερη εκτόνωση των χώρων ή για την βέλτιστη εξυπηρέτηση αναγκών των κατοίκων.
Οι νέοι χώροι είναι κτισμένη απο τούβλο ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Φυσικά αρκετοί κατασκευαστές μερυμνούν για την διατήρηση της ταυτότητας του οικισμού, προσθέτοντας έτσι κάποια υλικά στοιχεία στις προσθήκες τα οποία μοιάζουν αρκετά σε υλικότητα και μορφή με αυτά των παλαιότερων κατασκευών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επίχριση των τοίχων με πέτρα. Η τεχνική έχει παρόμοιο οπτικό αποτέλεσμα με εκείνη των πέτρινων σπιτιών.
Η τεχνική του ασβεστώματος των τοίχων σε συνδυασμό με την παραπάνω, αποδείχθηκε σωτήρια για την διατήρηση της παραδοσιακής ταυτότητας του οικισμού, αφού με την επικάλυψη ασβέστη έχει ακριβώς την ίδια εικόνα με μια μεγάλη κατηγορία των κτισμάτων του οικισμού. Τα πέτρινα κτίσματα με επικάλυψη ασβέστη οπτικά είναι πανομοιοτυπα με τα πέτρινα ίδιας κατηγορίας. Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και τοίχοι πέτρινοι επικαλύπτονται με επίχρισμα ασβεστοκινιάματος και πρίν αυτό στεγνώσει σχεδιάζονται πάνω του χαραξεις πέτρας . Είναι επίσης ένας τρόπος να εντάσσονται τα νέα στοιχεία στην παραδοσιακή ταυτότητα του οικισμού καθώς σε πρώτη εικόνα η κατασκευή μοιάζει πέτρινη.