Αγιος Ιωάννης (Α)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Σοβάτισμα λίθινης τοιχοποιίαςΑντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων από αλουμινένιαΠροσθήκη ορόφου από οπλισμένου σκυρόδεμα Εξώστης από οπλισμένο σκυρόδεμαΠροσάρτηση φορέα από οπλισμένο σκυρόδεμα σε λίθινη τοιχοποιίαΑνακαίνιση παλαιού κτιρίου με διατήρηση παραδοσιακών μορφώνΣυντήρηση παλαιού ξύλινου πατώματοςΑντικατάσταση ξύλινου φορέα στέγης και κεραμιδιών στο αρχιτεκτονικό πρότυπο του τόπου

Στον οικισμό παρατηρείται μεγάλος αριθμός επεμβάσεων σε παλαιά υφιστάμενα κτίρια. Επεμβάσεις όπως το σοβάτισμα λίθινων τοιχοποιιών, η προσθήκη εξωστών και ορόφων από οπλισμένο σκυρόδεμα και η αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων από αλουμινένια, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες τα νέα υλικά, καθώς και οι μεγαλύτερης κλίμακας επεμβάσεις δεν ενσωματώνονται αρμονικά στην παλαιά κατασκευή, με αποτέλεσμα να αλλάζει η εικόνα του κτιρίου και όταν αυτό γίνεται επανειλημμένα να αλλοιώνεται συνολικά ο οικισμός.

Βέβαια υπάρχουν επεμβάσεις στις οποίες διατηρείται το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του τόπου, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση φθορών και συντήρηση των παλαιών κατασκευών. Τέτοιες είναι η αντικατάσταση παλαιών κεραμιδιών και ξύλινου φορέα της στέγης, η αλλαγή φθαρμένων ξύλινων κουφωμάτων με καινούρια, στο πρότυπο των παλιών και οι επιδιορθωτικές παρεμβάσεις (πχ βάψιμο) που σέβονται την παραδοσιακή αισθητική.