Αγιος Ιωάννης (Α)

Βαθμός Αλλοίωσης

Χάρτης βαθμού αλλοίωσης κατοικιώνΣοβάτισμα τοιχοποιίας-μικρού βαθμού αλλοίωσηΣυμπλήρωση λαμπά με τούβλαΑντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων από αλουμινένια-μικρού βαθμού αλλοίωσηΚάλυψη ξύλινης στέγης με στραντζαριστή λαμαρίνα-μικρού βαθμού αλλοίωσηΕπισκευή καμινάδων με τούβλα-μικρού βαθμού αλλοίωσηΠλήρωση πλίνθινης τοιχοποιίας με τούβλα-μετρίου βαθμού αλλοίωσηΠροσθήκη εξώστη από σκυρόδεμα και πέργκολες με στήριξη σε μεταλλικά υποστηλώματα-μετρίου βαθμού αλλοίωσηΣτέψη κτιρίου με πλάκα σκυροδέματος και αντικατάσταση ξύλινων πρεκιών από πρέκια σκυροδέματος-μετρίου βαθμού αλλοίωσηΠροσθήκη τμήματος του κτιρίου από σκυρόδεμα-μεγάλου βαθμού αλλοίωση

Παρεμβάσεις-προσθήκες παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό στον οικισμό. Αναλόγως το είδος τους και το πλήθος αυτών σε ένα κτίσμα προκύπτει και ο βαθμός αλλοίωσης του κάθε ένα από αυτά. 

Μικρού βαθμού αλλοιώσεις κρίνονται το σοβάτισμα της τοιχοποίας, οι αλλαγές των κουφωμάτων ,οι προσθήκες λαμαρινών στις στέγες και οι νέες καμινάδες απο τούβλο. Επεμβάσεις δηλαδή που δεν επηρεάζουν σημαντικά το ύφος του κτίσματος.

Μετρίου βαθμού αλλοιώσεις θεωρούνται η πλήρωση της πλίνθινης τοιχοποιίας με τούβλα, η προσθήκη εξώστη από σκυρόδεμα, η στέψη με πλάκα σκυροδέματος και τα πρέκια από σκυρόδεμα. Με άλλα λόγια επεμβάσεις, που αφορούν την προσθήκη νέων υλικών(τούβλα,σκυρόδεμα) στο ήδη υπάρχον, την πέτρα.

Μεγάλου βαθμού αλλοιώσεις κρίνονται οι προσθήκες χώρων, ορόφων ασύμβατων με την αρχική κατασκευή ως προς το υλικό και την κατασκευή.