Πύργος Ιθώμης

Αξονομετρική Τομή

Το παραπάνω σχέδιο αποτελεί την αξονομετρική τομή του κτιρίου μελέτης μας, με σκοπό να γίνουν κατανοητά τα δομικά στοιχεία του κτιρίου. Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής τυπολογίας του λειτουργικού μέρους του κτιρίου, ακολουθούνται  παλαιότερα ενδεχομένως πρότυπα, κατά πάσα πιθανότητα επιρρεασμένα από την οθωμανική αρχιτεκτονική. Στον ισόγειο όροφο υπάρχουν δύο δωμάτια, το ένα ως χώρος αποθήκευσης και το άλλο ως στάβλος, ενώ στον όροφο είναι οι χώροι διημέρευσης. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της τυπολογίας είναι πως σε επίπεδο κάτοψης ο χώρος διαιρείται σε δύο ίσα μέρη μέσω φέρουσας τοιχοποιίας,  η οποία διατρέχει και τους δύο ορόφους, και έπειτα διαιρείται στα επιμέρους δωμάτια με τοιχοποιίες ελαφρύτερης κατασκευής , όπως το μπαγδατί ή ο τσατμάς. Επίσης στον όροφο υπάρχει χαγιάτι γύρω από το οποίο αναπτύσσονται τα δωμάτια.

                                     

Φέροντα στοιχεία

 Ά) κατακόρυφα

Το κτίριο εδράζεται πάνω σε βράχο, απουσία θεμελίων. Επί της ουσίας θεμελιώνεται πάνω στο βράχο η φέρουσα τοιχοποιία. Η λιθοδομή γίνεται από ακατέργαστους φυσικούς λίθους που αρμολογούνται από κονίαμα με βάση την άργιλο, ενώ στις γωνίες το «γώνιασμα» των πετρών γίνεται από ημιλαξευτούς λίθους χωρίς ωστόσο να ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο τοίχο. Επίσης η κατασκευή ενισχύεται από ξυλοδεσιές που τρέχουν σε όλο το μήκος των τοίχων ενώ στην πρόσοψη του κτιρίου, στον τοίχο του ορόφου, υπάρχουν ξύλινα υποστυλώματα που υποστηρίζουν την στέγη.

΄Β) Οριζόντια

1)    Τα ανοίγματα των κουφωμάτων γεφυρώνονται με οριζόντια στοιχεία( ξύλινα μαδέρια) και όχι με τόξα ή κατά το εκφορικό σύστημα.

2)    Τα πατώματα εδράζονται σε αμφιέρειστα δοκάρια πριστής ξυλείας στους περιμετρικούς  και στον ενδιάμεσο τοίχο, στα οποία προσηλώνονται σανίδες. Η ξυλεία κατά βάση είναι από καρυδια.  Κατά εξαίρεση στο δάπεδο της κουζίνας στηρίζονται λεπτοί κορμοί λυγαριάς οι οποίοι καλύπτονται από πατητό χώμα. 

3)    Η στέγη του κτιρίου είναι τετράρηκτη και στηρίζεται σε έναν σύνθετο υπερστατικό φορέα δικτυωματικού τύπου, αποτελούμενο από ζευκτά τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με αντιρίδες. Τα ανοίγματα μεταξύ των ζευκτών γεφυρώνονται με λεπτότερης διατομής κορμούς, τοποθετημένοι ανά 1.5-2.0 μέτρα, κάθετα στους οποίους τοποθετούνται οι τεγίδες, σε απόσταση τόση ώστε να «φωλιάζουν» σε αυτές τα κεραμμύδια (στρωτήρες). Τα κεραμμύδια είναι βυζαντινού τύπου και οι καλυπτήρες εδράζονται στους στρωτήρες χωρίς τη χρήση κονιάματος.     

Φερόμενα στοιχεία

Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι ελαφρυάς κατασκευής από ξύλινο πλαίσιο εντός του οποίου δένονται καλάμια ή κλαριά λυγαριάς τα οποία σε δεύτερη φάση σοβατίζονται. Κατά όμοιο τρόπο γίνεται και το ταβάνιασμα. Στο κτίριο συναντόνται δύο είδη ταβανιάσματος, το ένα στη λογική του μπαγδατί, όπως προαναφέρθηκε, και το άλλο με σανίδωμα. Κάθετα στις δοκούς προσηλώνονται σανίδες, οι αρμοί των οποίων καλύπτωνται από ξύλινα πηχάκια ενώ περιμετρικά καρφώνεται σκαλιστή κορνίζα.