Πύργος Ιθώμης

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΠΥΡΓΟΣ ΙΘΩΜΗΣ

Από το 1881 που απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από το τουρκικό ζυγό, ο πληθυσμός του χωριού διακυμάνθηκε στα επίπεδα το στατιστικού πίνακα που ακολουθεί.

Από τα στοιχεί του πίνακα προκύπτει ότι το 1881, ο πληθυσμός του χωριού, βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο, στους 179  κατοίκους. Στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται μόνο του φανερό ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα προέκυψε από τις φοβερές συνθήκες ζωής των κατοίκων κατά τη μακρόχρονη τουρκική δουλεία. Από την απελευθέρωση όμως και ύστερα. ο πληθυσμός άρχισε να ανέρχεται σταθερά, ώσπου το 1940 έφτασε τους 491 κατοίκους.

Μετά το 1940 ο πληθυσμός του χωριού άρχισε και πάλι να λιγοστεύει συνεχώς. Αυτό οφείλεται στην κακή διαβίωση των κατοίκων μετά την κήρυξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και κατά την περίοδο του εμφύλιου 1946-1949.

Στα διαστήματα αυτά, ο κάτοικοι υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, ανθρώπινες και υλικές. Ο μικρός κατατεμαχισμένος κλήρος τους, δεν τους απέδιδε τίποτα. Από την άλλη μεριά το κράτος, εξαντλημένο και αυτό, δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει μέτρα αγροτικής πολιτικής και προστασίας των αγροτικών προϊόντων. Έτσι, πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις μεγαλουπόλεις ή και στο εξωτερικό.

Αυτά συντέλεσαν στη συνεχή μείωση και πάλι του πληθυσμού, κι αυτή θα γινόταν σε μεγάλο βαθμό, αν δεν αναπληρωνόταν από κατοίκους που μετακινήθηκαν από τα ορεινά των Αγράφων προς τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στο χωριό.  Το 2001 οι κάτοικοι φτάνουν τους 314.

 

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΑΠΠΑ

Το χωριό της Καππά βρίσκεται στη τωρινή του θέση από την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα,  Είναι ένα από τα οκτώ χωριά του δήμου Μουζακίου στον Νομό Καρδίτσας.

Όσο αφορά τα πληθυσμιακά στοιχεία της Καππά, το 2001 αριθμός των κατοίκων έφτανε τους 266, ενώ στην επόμενη καταμέτρηση οι μόνιμοι κάτοικοι μειώθηκαν στους 137. Σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το χωριό έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους. 

Απογραφή πληθυσμού, Πύργος Ιθώμης
Απογραφή πληθυσμού, Πύργος Ιθώμης
Απογραφή πληθυσμού, Καππά
Απογραφή πληθυσμού, Καππά