Ρεντίνα (Τμήμα Α)

Κτήριο 130

              Το κτήριο ευρίσκεται στο δυτικό τμήμα του οικισμού. Σύμφωνα με τη λιθανάγλυφη επιγραφή του κατασκευάστηκε περί το 1928. 

            Αποτελείται από τρία επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 10.26m και καλύπτεται από συνδυασμό τετράριχτης - τρίριχτης στέγης που έχει ύψος 1.90m. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ημιυπόγειο, έχει τετράπλευρο περίγραμμα επιφάνειας 94.37m², ελεύθερο ύψος 2.20m και περιλαμβάνει χώρο αποθήκευσης τροφίμων, καυσόξυλων κ.τ.λ. Το ισόγειο έχει περίγραμμα σχήματος «Γ», επιφάνειας 110.37m², ελεύθερο ύψος 2.60m και περιλαμβάνει χώρο εισόδου, 3 χώρους καθιστικού, κουζίνα, χώρο υγιεινής, και αποθήκη. Ο όροφος έχει το ίδιο περίγραμμα σχήματος «Γ», επιφάνειας 110.37m², ελεύθερο ύψος 2.95m και περιλαμβάνει καθιστικό, 2 υπνοδωμάτια και χώρο υγιεινής. Στο επίπεδο της στάθμης του ορόφου, έχει κατασκευασθεί βεράντα επιφάνειας 3.43 m². 

            Σχετικά με το σύστημα κατασκευής του κτηρίου, αναφέρεται ότι ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών του τοίχων, πάχους 0.70m. Στο εσωτερικό του ισογείου και του ορόφου υπάρχουν και επιχρισμένοι τοίχοι πάχους 0.15m. 

              Τα κουφώματα του κτηρίου ύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα. Τα δάπεδα του ισογείου είναι από κεραμικά πλακίδια και ξύλο και το πάτωμα του ορόφου επίσης από ξύλο. Επιχρίσματα φέρουν οι λίθινοι τοίχοι μόνο στο εσωτερικό του ισογείου ενώ σε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κτηρίου είναι ανεπίχριστοι. 

      Χρωματισμοί υπάρχουν στα κουφώματα του κτηρίου με ελαιοχρώματα και στην επιφάνεια των εσωτερικών τοίχων με υδροχρώματα. 

             Σχετικά με την κατάσταση κατασκευής του κτηρίου, αναφέρεται ότι γενικά το κτήριο ευρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση.