Ρεντίνα (Τμήμα Α)

Η Ρεντίνα

Ο οικισμός της Ρεντίνας, βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας, στη Θεσσαλία. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται, ονομάζεται Άγραφα. Περισσότερα γι ' αυτό θα βρείτε σε επόμενα κεφάλαια. Τα Άγραφα, άρα και η Ρεντίνα, βρίσκονται σε κομβικό σημείο αφού ενώνουν την δυτική Κεντρική Ελλάδα με τη Θεσσαλία. Ο οικισμός έχει κυρηχτεί παραδοσιακός, άρα οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του, είναι απαγορευτικές. Με κονδύλια της Ε.Ε. πολλά από τα παραδοσιακά σπίτια, ανακαινίστηκαν χωρίς να χάσουν την μορφή τους και όλα τα στοιχεία που τα εντάσσουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Έτσι η Ρεντίνα, που ονομάζεται και βασίλισσσα των Αγράφων, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα όσο αφορά την αρχιτεκτονική.

Στη Ρεντίνα υπάρχουν αρκετά αρχαία ευρήματα, που μαρτυρούν την ύπαρξη δύο οικισμών στα αρχαία χρόνια. Επίσης ο οικισμός βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η σχέση της μονής με τον οικισμό και τους κατοίκους είναι στενή και πολλά από τα μέσα επιβίωσης (τροφή) οι μοναχές τα προμηθεύονται από το χωριό.

 

O οικισμός της Ρεντίνας μελετήθηκε από δύο ομάδες. Εμείς ασκοληθήκαμε με το βορειοδυτικό τμήμα του χωριού και την συνοικία της "Βουρλάτας" που βρίσκεται νοτιοδυτικά.

Άποψη του οικισμού από το μοναστήρι