Ρεντίνα (Τμήμα Α)

Κτήριο 107

            Το κτήριο ευρίσκεται στο  δυτικό τμήμα του οικισμού.  

            Αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 5.700Μ (2) και καλύπτεται από  δύριχτη στέγη που έχει ύψος 1.040Μ. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι υπόγειο, έχει τετράπλευρο περίγραμμα με επιφάνεια 37.681Μ, ελεύθερο ύψος 2.275Μ και περιλαμβάνει χώρο τραυλισμού ζώων και χώρο αποθήκευσης ζωοτροφών ( ή και χώρο αποθήκευσης τροφίμων και χώρο αποθήκευσης καυσοξύλων κ.τ.λ.). Το ισόγειο έχει τετράπλευρο περίγραμμα, επιφάνειας 53.765 Μ2, ελεύθερο ύψος 2.360Μ, και περιλαμβάνει χώρο εισόδου, καθιστικό, υπνοδωμάτιο και κουζίνα. 

            Σχετικά το σύστημα κατασκευής του κτηρίου , αναφέρεται ότι ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών τοίχων , που έχουν πάχος 0.630Μ. Στο εσωτερικό του ορόφου υπάρχουν και λίθινης  κατασκευής τοίχοι πάχους 0.065Μ. 

             Τα κουφώματα του κτηρίου(θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, όπως και τα πατώματα που στηρίζονται σε δοκούς διατομής 0.20Μ Χ 0.10Μ και επικαλύπτονται από τάβλες. Επιχρίσματα φέρουν οι λίθινοι τοίχοι τόσο στην εσωτερική  όσο και στην εξωτερική επιφάνεια του κτηρίου. 

             Χρωματισμοί υπάρχουν στα κουφώματα του κτηρίου με ελαιοχρώματα και στην επιφάνεια των εσωτερικών τοίχων με υδροχρώματα. 

             Σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής του κτηρίου, αναφέρεται ότι το κτήριο έχει υποστεί φθορές από την πολυετή χρήση του και την πλήρη εγκατάλειψη του κατά τελευταία χρόνια. Οι φθορές αυτές εντοπίζονται μόνο στην κεραμοσκεπή στέγη και τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα, και φαίνεται ότι οι λίθινες τοιχοποιίες ευρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση.