Στραπουριές

Πλατείες - Πλατώματα - Ελεύθεροι Χώροι

Χάρτης δημοσίου χώρουΠροαύλιος χώρος εκκλησίας Αγίου ΠαντελεήμοναΤο παλαιό καφενείο του χωριού και η πλατεία 25ης Μαρτίου μπροστά τουΕκκλησάκι επί του δρόμου και ο πραύλιος χώρος τουΤο γήπεδο ποδοσφαίρου στην δυτική πλευρά του χωριούΠλάτωμα με λιθόκτιστο χώρο καθιστικού, επί του περιφερειακού δρόμουΗ πηγή της γκρεμνίστραςΠλάτωμα με πηγή, δέντρο και πεζούλια για κάθισμαΠηγή με διαμορφωμένο πεζούλι

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η δομή των Στραπουργιών δεν βασίζεται πάνω σε προσχεδιασμένες ρυμοτομίες. Επομένως, μεγάλες πλατείες (που προϋποθέτουν μελετημένη ρυμοτομία) με διασταυρώσεις λεωφόρων, αγορές και άλλα κοινωφελή εκεί κτήρια δεν υπάρχουν.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επίσης, πως οι σημερινές ιδιοκτησίες γης, καθώς και το οικονομικό σύστημα στις Στραπουργιές-όπως και στα άλλα χωριά της Άνδρου- είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος της φεουδαρχίας επί πολλούς αιώνες. Σε μια κοινότητα που η οικονομία της βασίζεται κυρίως στη γη και που η παραγωγική της μονάδα είναι η μικρή γεωργική κατοικία, επόμενο είναι να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της γης και, άρα, η έκταση που παραχωρείται στον δημόσιο-κοινόχρηστο χώρο να περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη.

Η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού-από τις πολλές που υπάρχουν-ο πολιούχος άγιος Παντελεήμων, έχει κάποιον ελεύθερο χώρο ολόγυρά της, τον προαύλιό της χώρο, ο οποίος στην επέκτασή του ενώνεται με ένα πλάτωμα, την λεγόμενη «πλατεία 25ης Μαρτίου». Στο πλάτωμα αυτό βρίσκεται το παλιό καφενείο, το οποίο διέθετε και μπακάλικο και το οποίο δεν λειτουργεί πια. Εκεί βρίσκεται και το σπίτι της κυρίας Φράνκας, η οποία θυμάται την «πλατεία 25ης Μαρτίου» γεμάτη παιδιά, όταν και η ίδια ήταν κοπελίτσα.

Αλλά και δίπλα στη εκκλησία του αγίου Νικολάου, στην ανατολική είσοδο του χωριού και πάνω στον περιφερειακό δρόμο, υπάρχει ένα πλάτωμα, υπερυψωμένο σε σχέση με την στάθμη του δρόμου. Υπάρχουν μερικά δέντρα και πεζούλι που μπορεί κανείς να καθίσει.

Άλλο, σημαντικό πλάτωμα είναι αυτό στην δυτική πλευρά του οικισμού, του οποίου ένα μεγάλο μέρος καταλαμβάνει το γήπεδο ποδοσφαίρου. Εκεί υπάρχει και μία βρύση και λιθόχτιστο, σκεπαστό καθιστικό, κάτι σαν στάση λεωφορείου, μιας και βρίσκεται πάνω στον περιφερειακό δρόμο.

Εντελώς αντίστοιχο είναι και το πλατωματάκι που βρίσκεται λίγο ανατολικότερα, πάνω στον περιφερειακό και με παρόμοιο καθιστικό.

Σημαντικό είναι, επίσης, ένα πλάτωμα που βρίσκεται βορειότερα, εκεί που διασταυρώνονται πολλά δρομάκια και βρίσκεται η λεγόμενη «πηγή της Γκρεμνίστρας». Πηγή με χώρο με καθίσματα για τους περαστικούς εντοπίζουμε και σε πολλά άλλα σημεία του οικισμού.

Γενικότερα, αν θέλαμε να ορίσουμε έναν κανόνα για το πού εντοπίζουμε πλατώματα στον οικισμό, θα λέγαμε ότι αυτά υπάρχουν εκεί που είναι οι εκκλησίες, σαν ο προαύλιός τους χώρος, και εκεί που υπάρχουν πηγές, σαν μία διαπλάτυνση των δρόμων που διασταυρώνονται και σαν μία στάση για νερό.

Τέλος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλατώματα εντοπίζουμε και στο τέρμα των νέων ασφαλτόδρομων, για την στροφή, αλλά και την στάθμευση αυτοκινήτων.