Αποίκια (Τμήμα Β)

Δίκτυο Δρόμων

Χάρτης υλικότητας δρόμων οικισμούΚεντρικός δρόμος Άνδρος - ΜπατσίΈνδειξη μονοπατιών προς Χώρα και προς ΓυάλιαΤο παλαιό λιθόστρωτο οδικό δίκτυο έχει καλυφθεί από σκυρόδεμαΜονοπάτι προς ΚατασυρτήΜονοπάτι προς αυτοκινητόδρομοΑνθρώπινη κλίμακα και πλάτος δρόμουΣχέση πλάτους δρόμου προς το ύψος των κτηρίωνΆποψη ασφαλτόδρομου από το εργοστάσιο Σάριζα

Το οδικό δίκτυο των Αποικιών χαρακτηρίζεται από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το χωριό με τη Χώρα και κατ’επέκτασην και με το Γαύριο, καθώς και από τον στρατιωτικό δρόμο που βρίσκεται στα σύνορα Κατασυρτής-Πατούρια. Βασικό άξονα κίνησης αποτελεί, ταυτόχρονα, το παλιό οδικό δίκτυο, το οποίο διασχίζει εγκάρσια τον οικισμό.

Οι υπόλοιποι, δευτερεύοντες δρόμοι είναι τα μονοπάτια που διασχίζουν οι πεζοί το χωριό. Εκτός αυτών υπάρχουν και μονοπάτια που συνδέουν το χωριό με τις Στενιές, με την παραλία στα Γυάλια, καθώς και με τη Χώρα. Τα μονοπάτια αυτά είναι κατα βάσην χρηστικά, αντίθετα με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων Κυκλαδίτικων χωριών.

Ο κύριος και ο στρατιωτικός αυτοκινητόδρομος είναι κατασκευασμένοι από άσφαλτο ενώ τα μονοπάτια ήταν αρχικά διαμορφωμένα απο σχιστόλιθο. Μερικά από αυτά έχουν διατηρηθεί, ωστόσο τα περισσότερα έχουν πλέον επενδυθεί με τσιμέντο. Ελάχιστοι χωματόδρομοι παρατηρούνται στον οικισμό, κυρίως στα ακατοίκητα τμήματα του χωριού, όπου κυριαρχεί το φυσικό περιβάλλον.

Η μορφή των δρόμων ακολουθεί την μορφολογία του εδάφους, με μικρό σχετικά πλάτος, καθώς διασχίζει τις κατοικίες, και με αρκετές διαβαθμίσεις εξαιτίας της κλίσης, σχηματίζοντας, έτσι, ποικίλες δημόσιες κλίμακες.