Αποίκια (Τμήμα Β)

Πλατείες - Πλατώματα - Ελεύθεροι Χώροι

Χάρτης πλατειών - πλατωμάτωνΚεντρική πλατεία κάτω από το ξενοδοχείοΠηγή στην περιοχή της ΚατασυρτήςΧαβούζα στην περιοχή της ΚατασυρτήςΠλάτωμα ανάμεσα στις κατοικίεςΣκίτσο δημόσιου χώρου

Η βασική διαφορά των Αποικιών και όλων των Ανδριώτικων χωριών με την πλειονότητα της ελληνικής επαρχίας φανερώνεται στην έλλειψη πλατειών ως κέντρα συνάντησης και κοινωνικοποίησης. Γι’αυτό το λόγο στα Αποίκια συναντάμε μία βασική πλατεία πάνω στον αυτοκινητόδρομο, ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο, που όμως ελάχιστα χρησιμοποιείται. Οι υπόλοιπες, δευτερεύουσας σημασίας, πλατείες είναι αυτές των εκκλησιών στην Κατασυρτή και στο Τρικόλι.

Κέντρα συνάθροισης του κόσμου αποτελούσαν, επίσης, οι πηγές, γι’ αυτό και η κάθε γειτονιά είχε τη δική της πηγή.  Μαζί με αυτή υπήρχε και η αντίστοιχη «χαβούζα», η πηγή που έβαζαν το νερό από το πλύσιμο των ρούχων για να χρησιμοποιηθεί για πότισμα.

Τέλος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι άλλο ένα είδος χώρου συνάθροισης αποτελούν τα πλατώματα που σχηματίζονται ανάμεσα στις κατοικίες, στη συμβολή των πλακόστρωτων μονοπατιών.