Αποίκια (Τμήμα Β)

Εξέλιξη - Ανάπτυξη

Αρχικοί πυρήνες: Τρικόλι, Ταξιάρχες, Κατασυρτή και ΠατούριαΕξάπλωση οικισμού περιμετρικά των πυρήνωνΓενικός χάρτης του οικισμού στη σημερινή μορφή του
 

Τα Αποίκια αναπτύχθηκαν αρχικά με βάση τη ροή του νερού, και στις πηγές που σχηματίστηκαν, χτίστηκαν οι πύργοι, τα σημαντικά κτίρια − πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά −  της εποχής εκείνης.  Ειδικότερα, ολόκληρος ο οικισμός διαμορφώθηκε με βάση το υπάρχον υδάτινο δίκτυο.

Οι φεουδάρχες-άρχοντες διαμόρφωναν τα «κέντρα» του οικισμού, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονταν οι κατοικίες, καθώς προτιμούσαν τις περιοχές των πηγών για πεεριοχή κατοίκησης. Οι αρχικοί πυρήνες ήταν οι πύργοι, εκ των οποίων μόνον ένας διασώζεται στο Τρικόλι.

Τα Αποίκια αναπτύσσονται γραμμικά ως προς την πλαγιά του βουνού που βρίσκονται και ακτινωτά ως προς τους πυρήνες τους. Ύστερα από το 1937, με το άνοιγμα του αυτοκινητόδρομου, ανπτύχθηκαν οι δύο πλευρές του άξονα του, που μέχρι τότε αποτελούσαν μέρος του οικοπέδου του πύργου του Μπίστη.

Ο οικισμός των Αποικιών χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες/γειτονιές: το Τρικόλι, την Κατασυρτή και τα Πατούρια. Το Τρικόλι βρίσκεται στην αρχή του χωριού, από την πλευρά της Χώρας και θεωρείται το λιγότερο εύπορο κομμάτι του χωριού. Η περιοχή της Κατασυρτής καταλαμβάνει την περιοχή κάτω από το οδικό δίκτυο και έχει πάρει το όνομα της από την κεντρική εκκλησία της Παναγίας της Κατασυρτής. Τέλος, τα Πατούρια αποτελούν το νοτιότερο μέρος του οικισμού και συνορεύουν με τις Στενιές. Τα δύο τελευταία θεωρούνται τα πιο ευκατάστατα, πυκνοκατοικημένα και αρχοντικά μέρη των Αποικιών.

Τα κτίσματα που πλέουν αποτελούν ορόσημα της περιοχής είναι το ξενοδοχείο «Πηγή Σάριζα» που βρίσκεται στα σύνορα Τρικόλι-Κατασυρτής, ο πύργος του «κροκόδειλου» στο Τρικόλι, το εργοστάσιο της «Σάριζας» στον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή της Κατασυρτής, η πηγή στο Τρικόλι, το πρώην παρθεναγωγείο, που πλέον χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, κάτω από την εκκλησία της Παναγίας της Κατασυρτής, καθώς και η ίδια η εκκλησία.