Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν στις αρχές με τη γεωργία και την εκτροφή ζώων. Καλλιεργούσαν μουριές στα σπίτια τους και άλλα είδη βασικής ανάγκης. Φρόντιζαν να υπάρχει αφθονία σε πρώτες ύλες, καθώς δεν είχαν την ευκολία και την άνεση να τα προμηθευτούν από αλλού.
Το φαινόμενο αυτό όμως αλλάζει με την εμφάνιση του ναυτικού επαγγέλματος. Τα Αποίκια θεωρούνταν πλέον ναυτικός οικισμός. Οι κάτοικοι απέκτησαν χρήματα. Οι άντρες ήταν καπετάνιοι ενώ οι γυναίκες κάθονταν πίσω και φρόντιζαν το σπίτι και τα παιδιά. Η οικονομική τους άνεση τους επέτρεπε να ανακαινίζουν συχνά τις κατοικίες τους, γι’ αυτό και δύσκολα εντοπίζονται κτίρια διατηρημένα στην αρχική τους κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλοί κάτοικοι διέθεταν τα σπίτια τους σε παραθεριστές.
Όπως προειπώθηκε, την περίοδο του Μεσοπολέμου, το Κλωστήριο Χαδούλη προσέφερε εργασία σε πάνω από 40 κατοίκους των Αποικίων και των γύρω χωριών, κυρίως γυναικών. Άλλος ένας βασικός εργοδότης του χωριού ήταν και παραμένει το εργοστάσιο της Σάριζας.
Στη σημερινή εποχή εντοπίζονται μόνο δύο καταστήματα στο χωριό, ένα ξενοδοχείο και το εργοστάσιο Σάριζα. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι συνταξιούχοι ενώ το ναυτικό επάγγελμα έχει πια εκλείψει στα Αποίκια. Τέλος, πολλοί εκ των Αποικιωτών ασχολούνται πλέον με τα μελίσσια, λόγω του αυξημένου πληθυσμού μελισσών στην περιοχή.