Καππαριά

Φακιόλια

Άποψη δρόμου με φακιόλιαΌψεις από φακιόλιαΦακιόλια τύπου ΑΦακιόλια τύπου ΑΦακιόλια τύπου ΒΦακιόλια τύπου ΓΦακιόλια τύπου ΓΦακιόλια τύπου Γ

Κατά μήκος των δρόμων του οικισμού της Καππαριάς, συναντώνται τα λεγόμενα φακιόλια. Πρόκειται για πλάκες σχιστόλιθου, που αποτελεί το βασικό υλικό δόμησης στους οικισμούς της Άνδρου, τοποθετημένες με ποικίλους συνδυασμούς. Συγκεκριμένα διακρίνουμε τους εξής:

Α) Οι πλάκες σχιστόλιθου τοποθετούνται κατακόρυφα η μία δίπλα στην άλλη με την πλατιά πλευρά τους στραμμένη προς τον δρόμο.

Β) Οι πλάκες σχιστόλιθου τοποθετούνται κατακόρυφα η μία δίπλα στην άλλη, με την στενή πλευρά τους στραμμένη προς τον δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση είναι τοποθετημένες πάνω σε στρώσεις οριζόντιων σχιστολιθικών πλακών, που βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη και σημιουργούν ένα χαμηλό στηθαίο. Ανάμεσά τους σφηνώνονται τα φακιόλια.

Γ) Οι πλάκες σχιστόλιθου τοποθετούνται μέσα σε λίθινη τοιχοποιία με την πλατιά πλευρά τους στραμμένη προς το δρόμο και βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Επιπλέον στα σημεία επαφής τους με τις οριζόντιες πλάκες του τοιχώματος, τοποθετούνται εγκάρσια πλάκες σχιστόλιθου για την καλύτερη πρόσφυση του ενός στοιχείου στο άλλο.

Η χρήση τους συνίσταται στο γεγονός ότι, τοποθετώντας τα στην τοιχοποιία, διέκοπταν το οριζόντιο κτίσιμό της με σχιστόλιθους τον έναν πάνω στον άλλο και επιτύγχαναν καλύτερη στατική επάρκεια και εξοικονόμηση υλικού. Όσον αφορά αυτά που τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων, κυρίως χρησίμευαν ως στηθαίο.