ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ:
Όπως έχει γίνει ήδη σαφές, η γενική εικόνα του οικισμού ως προς την κατάσταση των κτισμάτων του είναι σχετικά καλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει μικρό ποσοστό ερειπίων σε σχέση με το σύνολο των κτιρίων, αλλά και λίγες -σε απόλυτο μέγεθος και ένταση- περιπτώσεις αστοχίας των κατασκευών. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στην έλλειψη ακραίων και έντονων καιρικών και φυσικών φαινομένων, αφετέρου στο ότι ο οικισμός ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε πλήρως από τους κατοίκους του. Ακόμα και σήμερα, που η μόνιμη κατοίκηση στο Επισκοπείο είναι σε πλέον χαμηλά επίπεδα, η δραστηριότητα που γνωρίζει ο τόπος κατά τους θερινούς μήνες προφυλάσσει τον κτιριακό του πλούτο από καταστάσεις προχωρημένης εγκατάλειψης.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα προέρχονται από την διάβρωση των υλικών, κυρίως λόγω υγρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται στα επίπεδα των δωμάτων και των αυλών λιθοδομές που έχουν έντονες διαβρώσεις στις χαμηλότερες πέτρες, εξαιτίας της πιθανής συγκέντρωσης των νερών στα εν λόγω σημεία. Ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις που η υγρασία μέσα στο πάχος του τοίχους έφτασε σε τέτοια επίπεδα που είχε ως συνέπεια την δημιουργία βλάστησης πάνω στην λιθοδομή.
Επίσης, ο σοβάς είναι από τα πρώτα υλικά που πλήττονται από την διάβρωση και την έλλειψη συντήρησης του. Είναι απόλυτα λογικό επομένως να υπερισχύουν στην γενική αντίληψη που λαμβάνει κανείς περπατώντας στον οικισμό τα κτίρια, όπου η λιθοδομή τους είναι πλέον φανερή. Ισχύει πώς τα μη κατοικούμενα είναι τα πλέον βέβαια να τηρούν τον παραπάνω κανόνα, αλλά και πληθώρα κατοικημένων σπιτιών – κυρίως τα παλαιότερα, όπως η πρώτη κατοικία του οικισμού. Η συνηθέστερη εικόνα είναι, λοιπόν, αυτή του κτίσματος με φανερή λιθοδομή και κατά τόπους σοβά σε σημεία που είτε έχει αντέξει είτε έχει περαστεί ξανά ως επικάλυψη ή ως κονίαμα για την ενίσχυση της λιθοδομής.
Άλλο ένα φαινόμενο που εμπίπτει στο πεδίο που ασχολείται με την παθολογία των κτισμάτων είναι οι ρωγμές. Συναντώνται κυρίως ως διαγώνιες ρωγμές πάνω από πρέκια, μαρτυρώντας την αστοχία του τελευταίου, ενώ οι κατακόρυφες ρωγμές δημιουργούνται σε περιπτώσεις όπου η ανυπαρξία στέγης σημαίνει και απουσία ελκυστικών δυνάμεων. Επομένως, γίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση μεταλλικών ελκυστήρων για την άμβλυνση αυτού του φαινομένου.
Γενικά, τα περισσότερα προβλήματα στις κατασκευές των κτιρίων προκύπτουν από την εγκατάλειψη και την έλλειψη συντήρησης, αφού η τελευταία είναι βασική έννοια του παραδοσιακού τρόπου κατασκευής.