Επισκοπείο

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΟΥΡΟΦΥΛΛΑ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ ΣΕ ΚΛΑΔΙ ΔΕΝΤΡΟΥ(ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ) ΣΥΝΘΛΙΨΗ ΚΑΡΠΟΥ ΕΛΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΠΟΛΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ-ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥΣΠΑΣΜΕΝΗ ΜΥΛΟΠΕΤΡΑ (ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ) ΜΥΛΟΠΕΤΡΑ ΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ/ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

   Πρόκειται για έναν αγροτικό οικισμό. Οι κάτοικοι ανέκαθεν βιοπορίζονταν από τις καλλιέργειές τους (ελιές, αμπέλια, κηπευτικά, εσπεριδοειδή κλπ) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, αγελάδες, ημιόνους κλπ). Μάλιστα, επωφελούνταν της κοπριάς από τους περιστεριώνες που διέθεταν, προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη, δυνατή παραγωγή.

  Επίσης, το χωριό βρίθει μουριών, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η σηροτροφία στην περιοχή. Η εκτροφή μεταξοσκώληκων κι η παραγωγή μεταξιού λοιπόν αποτελούσε ισχυρή οικονομική δραστηριότητα. Η αξία του μεταξιού μπορεί να γίνει αντιληπτή εάν αναλογιστούμε ότι όταν παρέστη ανάγκη για ανακατασκευή της γκρεμισμένης, λόγω των καιρικών φαινομένων πλαγιάς της νότιας πλευράς του οικισμού, χρειάστηκε να πωληθούν 400 δακτυλήθρες γεμάτες ακατέργαστο μετάξι, ώστε να πληρωθούν τα αντίστοιχα μεροκάματα των εργατών που ασχολήθηκαν με την αποπεράτωση του έργου.

  Επιπρόσθετα, στο ελαιοτριβείο του χωριού οι κάτοικοι παρήγαγαν το λάδι από τις καλλιέργειές τους, αν και κάποιες από τις κατοικίες του οικισμού διέθεταν και το δικό τους ιδιωτικό ελαιοτριβείο. Η εργασία για την παραγωγή του ελαιόλαδου είχε ως εξής:
Εφόσον οι κάτοικοι είχαν μαζέψει τους καρπούς της ελιάς, τους μετέφεραν σε τσουβάλια στο ελαιοτριβείο. Εκεί, τοποθετούσαν τους καρπούς της ελιάς πάνω σε μεγάλες πέτρινες επιφάνειες, προκειμένου να τους συνθλίψουν, μέσω μιας μεγάλης μυλόπετρας (κυλινδρικός σπαστήρας), για την παραγωγή του ελαιοπολτού. Η μυλόπετρα περιστρεφόταν με τη συνδρομή ζωικής δύναμης. Η εισαγωγή της κάθετης μυλόπετρας είναι πολύ σημαντική γιατί προϋποθέτει τη χρήση για πρώτη φορά της περιστροφικής κίνησης μέσω μηχανισμού μετατροπής. Σε επόμενο στάδιο, ο ελαιοπολτός απλωνόταν σε στρώσεις. Μεγάλα πανιά (ντουρβάδες) παρεμβάλλονταν μεταξύ του ελαιοπολτού, φτάνοντας ως την πρέσσα. Αμέσως μετά, αναλάμβαναν δύο άνθρωποι να ασκήσουν δύναμη, προκειμένου να πιεστεί ο ελαιοπολτός για την εξαγωγή του ελαιόλαδου. Έπειτα, σειρά είχε ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό και τα στερεά κατάλοιπα. 

  Κάθε νοικοκυριό διέθετε τον δικό του ξυλόφουρνο για την παρασκευή σπιτικού ψωμιού. Ως εκ τούτου, υπήρχε μύλος άλεσης σιταριού/κριθαριού σε κάθε σπίτι, από τον οποίο παρήγαγαν και το αλεύρι. 

ΠΗΓΗ: http://repository.edulll.gr/edulll/retrieve/3959/1195.pdf