Επισκοπείο

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

ΧΑΡΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝΠΙΝΑΚΑΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΛΩΝΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΣΚΑΛΑ ΣΕ ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΥΛΗΣΥΝΘΕΣΗ ΕΜΠΡΟΣΘΙΑΣ ΑΥΛΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΥΛΗ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΥΛΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ)ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΑΥΛΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΩΝ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΑΥΛΩΝΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΑΥΛΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ)

ΑΥΛΕΣ:

Κάθε κατοικία διαθέτει τη δική της αυλή, είτε με τη μορφή βεράντας-ανοιχτού χώρου, είτε με τη μορφή χωμάτινης, φυτεμένης έκτασης, είτε με συγκερασμό αυτών των δύο. Πιο συγκεκριμένα, καλλιεργήσιμα δέντρα, οπωρολαχανικά, μυρωδικά, βότανα, αλλά και καλλωπιστικά λουλούδια ήταν τα φυτά που παρατηρήθηκαν στις αυλές. Ορισμένες φορές εντοπίζεται το λουτρό εξωτερικά της κατοικίας, οπότε και καταλαμβάνει ένα τμήμα της αυλής.  Επίσης, παρατηρήθηκαν εξωτερικοί φούρνοι για το ψήσιμο του σπιτικού, παραδοσιακού ψωμιού και του φαγητού τα παλαιότερα χρόνια, αποθήκες με κάθε λογής εργαλείο απαραίτητο για τις καθημερινές ασχολίες και δραστηριότητες του εκάστοτε νοικοκυριού.
Μερικές αυλές είναι συνεπίπεδες με τον δρόμο κι άλλες βρίσκονται σε ψηλότερο επίπεδο απ’ αυτόν. Οι πρώτες διαχωρίζονται από τον δημόσιο χώρο μέσω παραδοσιακής ξύλινης θύρας με στρόφιγγα. Στις τελευταίες, η πρόσβαση επιτυγχάνεται με σκάλα που προτάσσεται ως τον δρόμο.

ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΑΥΛΩΝ:

-Αυλές Μπροστά: Βρίσκονται ακριβώς εμπρός του κτίσματος κι εφάπτονται με την εμπρόσθια όψη

-Αυλές Πίσω: Βρίσκονται στο πίσω μέρος του κτίσματος κι εφάπτονται με την οπίσθια όψη

-Περιμετρικές: Βρίσκονται γύρω από το κτίσμα κι εφάπτονται σε τρεις ή και στις τέσσερεις πλευρές του

-Πέραν αυτής της διάκρισής τους, διακρίνονται και σε σχέση με το σχήμα τους σε ορθοκανονικού και ακανόνιστου σχήματος. Οι ορθοκανονικές είναι μεταγενέστερες ή ανακατασκευασμένες.

Οι εμπρόσθιες κι οπίσθιες αυλές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο άνωθεν του ασφαλτόδρομου, στο οικιστικό κέντρο και το παράπλευρο οικιστικό κέντρο. Πιθανή αιτία είναι ότι λόγω της εγγύτητας των σπιτιών σ’ αυτά τα σημεία, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για μια περιμετρική αυλή. Αντίθετα, περιμετρικές αυλές διαθέτουν οικήματα του χωριού, εκατέρωθεν του ασφαλτόδρομου, τα οποία εντοπίζονται σε σημεία όπου το κτισμένο είναι πιο διάσπαρτο και σποραδικό κι επομένως υπάρχει η άνεση του χώρου γύρω από την κατοικία.