Επισκοπείο

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:

- ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΟΣ Κ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕΧΡΙ 2000ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ
ΟΝΟΜΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ: Επισκόπειον
ΔΗΜΟΣ: Άνδρου
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κορθίου
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 52
Ως προς την δυναμικότητα: Μικρός

- ΦΕΚ-504/Δ/88 ΑΡΘΡΟ 1:  Χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός ο οικισμός του Επισκόπειου, του Δήμου Παλιοκάστρου, ο οποίος ανήκει στην επαρχία της Άνδρου, στο σύνολο της εντός ορίου έκτασής του, όπως προσδιορίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία.  

-  ΦΕΚ-291  ΑΡΘΡΟ 4:
1. Απαγορεύεται η κατεδάφιση, η κάθε είδους καταστροφή ή αλλοίωση των παραδοσιακών λιθόκτιστων κτισμάτων που απαντώνται στην ύπαιθρο υπό την μορφή συγκροτημάτων εξειδικευμένης αγροτικής χρήσης ή μεμονωμένων κτισμάτων όπως είναι ιδίως «κατοικίες», [..] «νερόμυλοι», αλώνια, βρύσες, ανεμόμυλοι, περιστερώνες κ.λπ.
26. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων με τη μορφή ανεμόμυλων, περιστεριώνων.

- ΦΕΚ-181 ΑΡΘΡΟ 2: Προτεραιότητα του νομοθέτη αποτελεί η προστασία του παραδοσιακού οικισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται αξιόλογος ως προς τα μορφολογικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά που στο σύνολό τους συγκροτούν σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, διάσπαρτος ως προς το βαθμό συνοχής των κτισμάτων, στάσιμος ως προς τη δυναμικότητα και μικρός ως προς το μέγεθος. 

 

  Δεν υπάρχει κάποιος νόμος σχετικός με την αγοραπωλησία των μύλων και μόνο η κληροδότηση είναι εφικτή. Ως εκ τούτου, οι μύλοι ερήμωσαν και πλέον έχουν απομείνει κατά κύριο λόγο χαλάσματα. (Στοιχειωμένοι μύλοι)