Επισκοπείο

Δίκτυο Δρόμων

ΧΑΡΤΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥΑΝΩ ΑΣΦΑΛΤΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣΒΑΣΙΚΟΣ ΔΙΑΜΗΚΗΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΥΣΒΑΤΗ ΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΤΑΒΛΟΕΝΑΡΞΗ ΕΓΚΑΡΣΙΑΣ ΣΚΑΛΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΙΑΜΗΚΗΣ ΔΡΟΜΟΣ ΒΑΤΟΣ ΑΠΟ ΖΩΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΟΜΩΝ:

Αναπόσπαστο στοιχείο του δημόσιου χώρου του οικισμού αποτελεί προφανώς το οδικό του σύστημα και το πώς αυτό διεισδύει στο ανάγλυφο αλλά και στις διάφορες οικιστικές ενότητες. Στον συγκεκριμένο οικισμό, αμέσως γίνεται αντιληπτή η ποικιλία των οδικών στοιχείων που το απαρτίζουν, καθώς παρατηρούνται ασφαλτόδρομοι, πεζόδρομοι και σκάλες.

Η κύρια οδική αρτηρία είναι αρχικά ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος και μετέπειτα ο ασφαλτόδρομος μικρότερης κλίμακας που βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του οικισμού, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται μεταξύ των δυο αυτών δρόμων. Παρόλα αυτά, χάρις σε δυο διαμήκεις πεζόδρομους το χωριό αποκτά έναν διαχωρισμό τριμερή. Τα τρία αυτά μέρη ενώνονται μέσω εγκάρσιων σκαλών και δρόμων με αναβαθμούς οι οποίοι διατρέχουν όλο το ύψος του οικισμού.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την αξιολόγηση του οδικού δικτύου είναι γεγονός  πως δεν παρατηρείται κάτι αρνητικό, καθόσον η διατήρηση και η χρήση της υλικότητας - για την οποία γίνεται ανάλυση σε επόμενη παράγραφο- είναι άψογη. Οι δρόμοι σε γενικότερο σχήμα και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια χαρακτηρίζονται κυρίως ως διαμήκεις, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και τεθλασμένοι οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον μικρού μεγέθους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την πρόσβαση των ζωών στα περισσότερα σημεία του οικισμού, καθώς όλοι οι δρόμοι είναι προσπελάσιμοι από αυτά. Η κίνηση των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο περιφερειακά του χωριού κι επομένως το οικιστικό κέντρο παραμένει ανέπαφο, στοιχείο που αναδεικνύει την αυθεντικότητα και την μη αλλοίωση του χαρακτήρα του, στο πέρασμα του χρόνου.

Όσον αφορά τις σκάλες και τους δρόμους με αναβαθμούς προκύπτουν δυο αξιοσημείωτες παρατηρήσεις. Αφενός υπάρχει έντονη παρουσία αυτών στο μεγαλύτερο μέρος του οικισμού κι αφετέρου, τις περισσότερες φορές κάθε σκάλα έχει αρκετά μεγάλο μήκος και έντονη κλίση με αποτέλεσμα να καθίσταται αρκετά δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των τριών προαναφερόμενων ζωνών. Τέλος, ένα επιπλέον άξιο αναφοράς στοιχείο είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στον πεζό -μέσω τεσσάρων εγκάρσιων σκαλών- να εισέλθει από τον χαμηλότερο  αυτοκινητόδρομο στον οικισμό.