Αμονακλειού

Τοιχοποιίες

Αργολιθοδομή στο εσωτερικό κατοικίαςΣκίτσο λιθοδομήςΜάντρα - ΞηρολιθοδομήΕναλλαγή διεύθυνσης των λίθων σε ξηροληθιάΣυνδυασμός τοιχοποιιώνΣκίτσο συνδυασμού τοιχοποιιών

Τοιχοποιία

Στο Αμονοκλειό εντοπίζονται δύο είδη λιθοδομών: 

Αργολιθοδομή:

Αποτελείται από επεξεργασμένους λίθους, συνδεδεμένους με στρώσεις κονιάματος .Το πάχος της τοιχοποίας κυμένεται από 80cm εώς 100cm. Σχεδόν το σύνολο των τοιχοποιών του οικισμού είναι κατασκευασμένο ως εξής: η εσωτερική και η εξωτερική παρειά χτίζονται ταυτόχρονα από δύο μάστορες. Η εξωτερική παρειά του τοίχου χτίζεται απο τους έμπειρους μάστορες ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη όψη  από την μέσα πλεύρα του μαθητευόμενου που εν τέλει σοβατιζόταν. Στο κενό μεταξύ των δύο παρειών τα υλικά ποικίλουν, συνήθως τοποθετούνται μικρότεροι λίθοι και κονιαμα. Στις γωνίες τοποθετούνται ορθογωνικές πέτρες μεγάλων διαστάσεων εναλλάσοντας την μικρή και την μεγάλη τους πλευρά.Η μέθοδος αυτή αποκαλούνταν από τους μάστορες του χωριού“γωνία-παραγώνι”.

Ξηρολιθοδομή:

Αυτό το είδος τοιχοποιίας εφαρμόζεται συχνότερα σε μαντρες και γενικά πρακτικές κατασκευές χωρίς μεγάλες απαιτήσεις όπως ως όρια της κάθε ιδιοκτησίας, και για την εσωτερική διαρρύθμιση των αυλών στις επιμέρους μικρές οικιστικές ενότητες Οι λίθοι είναι επεξεργασμένοι σε μικρό βαθμό, τοποθετούνται χωρίς τη χρήση κονιάματος κυρίως με κατακόρυφους αρμούς.

Συνδυασμός τοιχοποιιών:

Στη μάντρα που περικλείει το αρχοντικό του οικισμού παρατηρείται συνδυασμός διαφορετικών ειδών τοιχοποίιας, με συνεδτικό υλικό κονίαμα και ενδιάμεσες στρώσεις από λεπτούς λαξεμένους λίθους.