Αμονακλειού

Ανοίγματα και Κουφώματα

σκίτσο ανοίγματοςάνοιγμα και τοξωτή εσοχή στο υπέρθυροχτισμένο άνοιγμα με ξύλινο πρέκισκίτσο καρφωτού κουφώματοςξύλινο σύστημα κλειδώματοςταμπλαδωτό κούφωμαξύλινο σύστημα κλειδώματος σε καρφωτό κούφωμα

 

Ανοίγματα και κουφώματα

Στον εν λόγω οικισμό, έγινε αισθητή μία σχετική ποικιλία τόσο στη μορφή των ανοιγμάτων όσο και στο είδος των κουφωμάτων.

Τα ανοίγματα στην πλειονότητα τους ήταν μεν τετραγωνικά, αλλά συναντήσαμε παρόλα αυτά και άλλα τοξωτά ή με τοξωτές εσοχές πάνω από το πρέκι. Η τοιχοποιεία στα ανοίγματα υλοποιούταν με παρόμοιο τρόπο με αυτόν στις γωνίες. Γωνιόλιθοι ή οριζόντιες σχιστόπλακες δένονταν με κατάλληλο τρόπο ωστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη στατικότητα των ανοιγμάτων. Ο πιο κοινός τύπος πρεκιού ήταν οι κορμοί ξύλου που συγκρατούσαν τις σχιστολιθικές πλάκες της λιθοδομής ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανοιγμάτων υπήρχε αισθητή μείωση προς την εξωτερική μεριά. Άλλες φορές, μεγάλες, λεπτές και λείες σχιστολιθικές πλάκες τοποθετιόντουσαν σαν πρέκια.

Κουφώματα υπήρχαν τόσο ταμπλαδωτά όσο και καρφωτά, με τα δεύτερα να απαντώνται λόγω ευκολίας και κόστους κυρίως στις λαϊκότερες κατοικίες του οικισμού.