Αμονακλειού

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Πληθυσμός

 

 Ο πληθυσμός της Άνδρου, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 9.221 κατοίκους. Ειδικά, στη δημοτική ενότητα Κορθίου καταγράφηκαν 1.948 κάτοικοι, η συγκεκριμένη ενότητα αποτελείται από την τοπική κοινότητα Καππαριάς με 127 κατοίκους και την τοπική κοινότητα Κορθίου με 636. Από τους τελευταίους, οι 50 φαίνεται να κατοικούν στο Αμονακλειό.

Οικονομική- Παραγωγική δραστηριότητα

 

Ο πρωτογενής τοµέας είναι ο λιγότερο ανεπτυγμένος τομέας οικονομικής δραστηριότητας στην Άνδρο και µε το µικρότερο αριθµό απασχολούµενων.

Η γεωργία περιορίζεται σε συγκεκριμένες καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης πεδινών εκτάσεων. Οι περισσότερες ελιές βρίσκονται στην περιοχή του Κορθίου. Το Αμονακλειό περιβάλλεται από καλλιέργιες ελιάς, ενώ εντοπίζεται και ένα ελαιοτριβείο.

Στο νησί οι αμπελώνες καλύπτουν έκταση 1.048 στρεμμάτων, με βάση τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου. Οι πιο σημαντικές αμπελουργικές περιοχές της Άνδρου είναι το Παλαιόκαστρο, το Μακροτάνταλο και η περιοχή Κορθίου. Παρά το γεγονός αυτό, στο Αμονακλειό δεν συναντώνται μόνο δύο κλήματα σε αυλές κτισμάτων.

Τα εσπεριδοειδή, και ειδικά το λεμόνι Άνδρου, επί σειρά ετών αποτελούσε κύριο εξαγόμενο προϊόν στηρίζοντας σημαντικά τον πρωτογενή τομέα του νησιού. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του έχει περιοριστεί ως ασύμφορη οικονομικά. Στο Αμονακλειό εντοπίζονται δύο κατοικίες με καλλιέργεια λεμονιών για προσωπική χρήση.

Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 984 εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, εκ των οποίων μόνο 3 είναι ενσταυλισμένες και έχουν ως κύριο στόχο την παραγωγή κρέατος. Λειτουργούν με υποτυπώδεις υποδομές, οι χώροι ενσταυλισμού είναι πρόχειροι (ιδιοκατασκευασμένοι) και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείμαση των ζώων. Στον οικισμό του Αμονακλειού εντοπίστηκε μόνο ένας χώρος ενσταυλισμού.

Η Άνδρος έχει μακρά ναυτική παράδοση. Μαρτυρίες ναυπήγησης ιστιοφόρων στην Άνδρο σώζονται από τα προεπαναστατικά χρόνια. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας του νησιού αφορούσε κυρίως τη Χώρα, της οποίας οι κάτοικοι ήταν ναυτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και το χωριό Στενιές. Από τοπικές πηγές πληροφορηθήκαμε ότι μεγαλό ποσοστό των κατοίκων του Αμονακλειού ασχολείται με πληθώρα επαγγελμάτων στον τομέα της ναυτιλίας.