Αμονακλειού

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

Κήπος κτηρίουΕπιστρωμένος ελεύθερος χώρος Χωράφι

Στον εν λόγω οικισμό, παρατηρεί κανείς έντονες διαφοροποιήσεις στην μορφή των διαφόρων αυλων, ο χαρακτήρας των οποίων είναι, στην πλειονότητα τους, εσωστρεφής και ιδιωτικός, είτε πρόκειται για μεγάλες, υπαίθριες, περιφραγμένες αυλές (κατοικια Δελαγραμμάτικα κ.α.) είτε για μικρές, ημιυπαίθριες βεράντες στο επίπεδο των δρόμων.

Οι περισσότερες απο τις αυλές στο Αμονακλειό, προκύπτουν στους περισσευούμενους χώρους των πυκνοχτισμένων κτηριακών όγκων καθώς και στα δώματα των χαμηλότερων διαδοχικών κτισμάτων, φαινόμενο που ενισχύεται από την έντονη φυσική κλίση του εδάφους. Ψηλοί μαντρότοιχοι, υψωμένοι στα ήδη στενά μονοπάτια, οριοθετούν την έκταση των αυλών αυτών, αγνοώντας, πολλές φορές, την ομαλή μετάβαση από τον ιδιωτικό χώρο στον δημόσιο. Χρησιμοποιούνται, απ' ότι φαίνεται, για καθημερινές δραστηριότητες και οικιακές ασχολίες, όταν το επιτρέπει ο καιρός, και, συχνά, είναι εξοπλισμένες με κτιστά πεζούλια.

Η μορφή τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα την περίπτωση, από φυτεμένους κήπους ή περιβόλια σε επιστρωμένους ελεύθερους χώρους.