Αμονακλειού

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

Το Αμονακλειό ανήκει στην τοπική κοινότητα Κορθίου, στον δήμο Άνδρου. 

 

Η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο. Αποτελεί φυσική συνέχεια της Εύβοιας. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Άνδρος ή αλλιώς Χώρα. Το νησί έχει έκταση 379,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 176 χιλιόμετρα.

 

Το κλίμα της Άνδρου είναι καθαρά μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και δροσερούς έως κρύους χειμώνες, ενώ όλους σχεδόν τους μήνες δεν παύουν να πνέουν οι θαλασσινοί, βόρειοι άνεμοι που μειώνουν τη θερμοκρασία του νησιού. Ο ορεινός όγκος του νησιού διακρίνεται σε τέσσερις οροσειρές σχεδόν παράλληλες μεταξύ τους και κάθετες ως προς το διάμηκες ανάπτυγμα του νησιού οι οποίες και χωρίζουν κατά μήκος την Άνδρο σε πέντε παράλληλα τμήματα. Αν και δεν υπάρχουν μεγάλα ποτάμια, η Άνδρος είναι πλούσια σε πηγές, ρέματα και χείμαρρους που το καλοκαίρι οι περισσότεροι στερεύουν.

Ως ορεινό νησί η Άνδρος μπορεί να μην έχει πεδιάδες, έχει όμως εύφορες κοιλάδες που ευνοούν την καλλιέργια εσπεριδοειδών, ελαιώνων και αμπελώνων. Η Άνδρος παρουσιάζει περιορισμένη κτηνοτροφία. Πολλοί από τους κατοίκους της στράφηκαν στη ναυτιλία συνεπώς πολλές σπουδαίες ναυτικές οικογένειες κατάγονται από το νησί.

Χαρακτηριστικό της Άνδρου είναι η ύπαρξη μονοπατιών που ακολουθούν τα φυσικά περάσματα και συνδέουν τους τόπους κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος του νησιού. Πιστεύεται ότι τα μονοπάτια αυτά, στη βασική τους χάραξη, έχουν μείνει τα ίδια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ακόμη και το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού κατασκευάστηκε τα τελευταία προπολεμικά χρόνια και τα πρώτα μεταπολεμικά και είναι χαραγμένο πάνω στα χνάρια των παλιών μονοπατιών, καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας του.

Η Άνδρος σήμερα παρουσιάζει τουριστική άνθιση κατά τη θερινή περίοδο, με πυρήνες τη Χώρα και το Μπατσί. Ακολουθούν το Γαύριο, ο Όρμος Κορθίου, τα Αποίκια και το Κυπρί. 

Ο Όρμος Κορθίου είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη νοτιοδυτική ακτή της Άνδρου σε υψόμετρο 10 μέτρων. Ανήκει στο δήμο Άνδρου, ενώ πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης ήταν η πρωτεύουσα του δήμου Κορθίου. Απέχει από τη Χώρα 22 χλμ. και από το Γαύριο 30 χλμ. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές παραλίες και λιμάνι για μικρά σκάφη.