Αμονακλειού

Στέγες

εκφορικό σύστημα, αξονομετρικό σκίτσοεκφορικό σύστημα, πρώτη φάση στέγηςεκφορικό σύστημα, πρώτη φάση στέγηςτυπική στέγη με ξύλινα δοκάρια, δεύτερη φάση στέγης, αξονομετρικό σχέδιοτομή τυπικής στέγηςτομή τυπικής στέγηςπαραλλαγή τυπικής στέγης με επίστρωση καλαμιών, αξονομετρικό σκίτσοτυπική στέγη με ξύλινα δοκάριαστεγη με δώμα διαμορφωμένο με σκυρόδεμα

Στέγες

Η κατασκευή των στεγών στην περιοχή του Αμονακλειού γίνεται, κατά βάση, με τοπικά υλικά όπως ο σχιστόλιθος, που υπάρχει σε αφθονία, τα ξύλα και τα καλάμια.

Σε ότι αφορά τον τρόπο ανέγερσης μιας στέγης, παρατηρήθηκε η εξής εξελικτική πορεία:

 

1ο στάδιο

Από το τελείωμα της κάθετης τοιχοποιίας και μετά τοποθετούνται, εκφορικά, πλατειές πέτρες, έως ότου καλυφθεί εξολοκλήρου το κενό. Πάνω από τις πέτρες, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή εισροή νερού από τις τρύπες που απομένουν, τοποθετείται επίστρωση με αδρανή και χώμα, διαμορφώνοντας, έτσι, οριζόντιο δώμα.

 

2ο στάδιο

Ανάμεσα στις πέτρες της τοιχοποιίας στερεώνονται ξύλινα δοκάρια πάνω από τα οποία τοποθετούνται πλατειές πέτρες και επίστρωση χώματος. Και σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται οριζόντιο δώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάμεσα στα ξύλινα δοκάρια και στις στέγες τοποθετείται σειρά καλαμιών, αλλά η περίπτωση αυτή συναντάται σπανιώτερα, καθώς δεν υπάρχει αφθονία καλαμιών. Αν το άνοιγμα που πρέπει να γεφυρώσουν τα ξύλνα δοκάρια είναι πολύ μεγάλο, τότε κάτω από αυτά τοποθετείται άλλο ένα πιο χοντρό δοκάρι, το μεσοδόκι.

 

3ο στάδιο

Στο τελευταίο στάδιο εξέλιξης της κατασκευής στεγάστρων, την θέση του χώματος και των αδρανών παίρνει μία στρώση ανεπίχριστου, άοπλου σκυροδέματος, εξασφαλίζοντας, έτσι, την πλήρη στεγανοποίηση της στέγης καθώς και τη μη διάβρωση των δωμάτων με το πέρασμα του χρόνου.