Δραπανιάς

Σκάλες

γωνιακή πέτρινη σκάλαγραμμική σκάλα με καμάρα γωνιακή ξύλινη σκάλα πίνακας τυπολογίας σκαλών

 Όπως φαίνεται παραπάνω οι σκάλες που εντοπίστηκαν στα κτίρια που αποτυπώθηκαν ήταν μόνο τρεις. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται, αφού τα κτίρια είναι ερείπια ή αρκετά παλιά και πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί , είτε επειδή ήταν εσωτερικές ξύλινες, είτε επειδή απουσίαζαν εντελώς, καθώς η έντονη κλίση του εδάφους επιτρέπει μια δεύτερη άμεση είσοδο στο σπίτι, ψηλότερα, συνήθως στην πλαϊνή πλευρά του. Συγκεκριμένα, λοιπόν εντοπίζεται μία γραμμική, εξωτερική, πέτρινη σκάλα, μία ξύλινη , εσωτερική, γωνιακή σκάλα και μια εξωτερική, γωνιακή , πέτρινη σκάλα με σφηνοειδή σκαλοπάτια.

Η πρώτη σκάλα ,όπως φαίνεται και στο σκίτσο στηρίζεται σε μια καμάρα. Στη σημερινή μορφή του κτιρίου, το οποίο έχει ανακαινιστεί  η σκάλα βρίσκεται στην εξωτερική του πλευρά,  ενώ η καμάρα στην εσωτερική. Πιθανόν το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται η καμάρα παλαιότερα αποτελούσε ημιυπαίθριο χώρο . Τα σκαλοπάτια της σκάλας φαίνεται να έχουν αντικατασταθεί με μεγάλους λαξευτούς επίπεδους λίθους, ενώ η υπόλοιπη σκάλα φέρει την παλιότερη λιθοδομή. Αντίστοιχα στο εσωτερικό της κατοικίας οι λίθοι που βρίσκονται περιμετρικά της καμάρας θεωρούμε ότι είναι μεταγενέστεροι, αφού η διαφορά στο χρώμα,  στην υφή και στον τρόπο λάξευσης είναι εμφανής. Επιπλέον, στο εσωτερικό της καμάρας φαίνονται κάποια τμήματα της παλιάς  λιθοδομής ,αλλά αλλοιωμένη, αφού είναι εν μέρει καλυμμένη με κονίαμα. Ο υπόλοιπος τοίχος είναι σοβατισμένος και δεν μαρτυρά την ύπαρξη της παλιότερης λιθοδομής.

Η δεύτερη σκάλα, η οποία είναι ξύλινη και εσωτερική καταλήγει σε ένα ξύλινο πατάρι. Παρ’όλο που δεν σώζεται ολόκληρη , παρά μόνο ένα τμήμα της από το πλατύσκαλο ως το πατάρι μπορούμε να υποθέσουμε την συνολική της μορφή. Συγκεκριμένα το ξύλινο πλατύσκαλο πακτώνεται στον τοίχο και φέρει δύο ξύλινες βαθμιδοφόρους. Τα ξύλινα πατήματα της σκάλας μπαίνουν σε εσοχές που έχουν οι βαθμιδοφόροι και επιπλέον στηρίζονται  με  δύο  ξύλινα μικρά δοκάρια, που βρίσκονται κάτω από αυτά. Η κατασκευή της σκάλας είναι πρόχειρη , αφού καταλήγει στο πατάρι ,χωρίς να αφήνει κάποια σεβαστή απόσταση από τον κάθετο τοίχο και η πορεία του χρήστη είναι μία πλάγια και όχι μια οριζόντια στον άξονα του κίνηση, όπως συμβαίνει στις σωστά υπολογισμένες σκάλες.

Η τρίτη σκάλα είναι εξωτερική και εντοπίζεται σένα κτίριο, του οποίου σώζεται μόνο η πρόσοψη. Το συγκεκριμένο  κτίριο ανήκει σε ένα συγκρότημα  κατοικιών το οποίο αποτυπώσαμε με ενιαία αυλή και περίφραξη .Από το ύψος του, την προσεγμένη λιθοδομή του και το είδος των ανοιγμάτων του μπορούμε να υποθέσουμε ότι αποτελούσε το κέντρο του συγκροτήματος, ένα είδος αρχοντικού και τα υπόλοιπα κτίσματα εξυπηρετούσαν δευτερεύουσες λειτουργίες. Γι ‘αυτό  και η πέτρινη σκάλα που βρίσκεται στην πρόσοψη έχει το μεγαλύτερο πλάτος από τις προηγούμενες που εντοπίσαμε με προσεγμένες λαξευτές πέτρες και σφηνοειδή μορφή.