Μηλιές

Πολεοδομική Εξέλιξη

Στην υπάρχουσα βιβλιογραφία για τις Μηλιές, δίνεται έμφαση στα ιστορικά γεγονότα, ενώ λίγο απασχολεί η πολεοδομική ανάπτυξη του χωριού. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η πρώτη γειτονιά ήταν τα Γυφτακέϊκα. Η τοποθεσία του οικισμού βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο πίσω από το βουνό και επιλέχθηκε με σκοπό να μην είναι ορατός από τον Παγασητικό κόλπο και να προστατεύεται από επιδρομές των Τούρκων και των πειρατών.
 Οι μεγάλες καταστροφές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και οι σεισμοί μεταπολεμικά, αλλοίωσαν σε τέτοιο βαθμό την εικόνα των Μηλεών που είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς πως ήταν οι παλιές Μηλιές. Ακόμη και οι φωτογραφίες είναι λιγοστές και δεν επαρκούν για να διαμορφώσουμε μια σαφή εικόνα. Στα ιστορικά στοιχεία που παρέχονται υπάρχουν καταγραφές για τον αριθμό και το είδος των χτισμάτων αλλά όχι για την τοποθεσία τους.
Όσον αφορά τις προσβάσεις του χωριού, γνωρίζουμε ότι, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του τρένο στις Μηλιές, άνοιξαν οι αμαξωτοί δρόμοι που σύνδεσαν το χωριό με το οδικό δίκτυο. Μέχρι τότε το χωριό επικοινωνούσε με καλντερίμια, τόσο με τα γύρω χωριά όσο και με τη θάλασσα. Παρά τη διάνοιξη των δρόμων το εσωτερικό καλντερίμι του χωριού παραμένει ο μόνος τρόπος επικοινωνίας των επιμέρους οικισμών, οι κάτοικοι κυκλοφορούν με τα πόδια και οι μεταφορές γίνονται με ζώα. Η καθημερινή μετακίνηση των ζώων καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τα καλντερίμια να μην καλυφθούν με τσιμέντο αλλά να διατηρηθούν ως έχουν.