Άνω Δολιανά (Τμήμα Α)

Σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

Κατά την περιήγηση στο χωριό των Άνω Δολιανών συναντάμε πολλά σημεία ενδιαφέροντος στα οποία κρύβεται η ιστορία του χωριού, ενώ αποτελούν σημεία συνάντησης και αναγνώρισης των οικιστικών ενοτήτων.

Στον εμπορικό δρόμο με τα καφενεία και τις ταβέρνες, έναν δρόμο που συγκεντρώνει τον δημόσιο βίο του χωριού, βρίσκεται το κουρείο. Αυτό λειτουργεί ως τοπόσημο καθώς είναι ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτίσμα, κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες και βαμμένο βυσσινί. Το μέγεθός του είναι περίπου 2x 2,5m και αυτό σε συνδυσμό με την υλικότητα του και την παλαιότητα του, το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα κτίσματα και γι' αυτό διατηρείται ως έκθεμα του οικισμού.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο που συναντάται, κατά την άφιξη στο χωριό από την Τρίπολη, είναι η προτομή του Νικηταρά. Βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο από τον δρόμο πλάτωμα στο ρέμα του Τσάκωνα. Στο σημείο αυτό εκτυλίχθηκε η ιστορική Μάχη των Δολιανών απέναντι στους Τούρκους  και ανεγέρθηκε ο ανδριάντας στη μνήμη του Νικηταρά. Γύρω από το μνημείο αυτό υπάρχει μια διαμορφωμένη μικρή πλατεία με παγκάκια και πλακόστρωτο δάπεδο.

Στα Άνω Δολιανά βρίσκονται τρείς εκκλησίες, δύο στον πυρήνα του χωριού και ένα παρεκκλήσι στα περίχωρα. Η Παναγία της Θεοτόκου (κτισμένη το 1810) δεσπόζει στο χωριό λόγω του επιβλητικού μεγέθους της σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια. Ο Άγιος Γεώργιος εδράζεται σε μία μικρότερη πλατεία στο κάτω μέρος του χωριού με κλίμακα που αρμόζει σε αυτό. 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο και σύμβολο για τον οικισμό είναι το λεγόμενο πουρνάρι που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, το πουρνάρι υπάρχει εκεί τουλάχιστον έναν αιώνα. Παλαιότερα, αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης της νεολαίας, ενώ κάποιες φορές δύο μεγαλύτερες κοπέλες τραγουδούσαν. Όταν όμως άρχιζε να φυσάει πολύ, έτρεχαν πίσω στα σπίτια τους, γιατί πίστευαν ότι με τον αέρα θα έρθουν οι νεράιδες από τα λατομεία και θα τους πάρουν.

Χάρτης τοποσήμων
Χάρτης τοποσήμων