Αφέτες (Βόρειο Τμήμα)

Στέγες

Κατασκευή Στέγης

Μετά την ολοκλήρωση της πέτρινης κατασκευής του τελευταίου ορόφου έρχεται η κατασκευή της στέγης.

Σε όλα τα χωριά του Πηλίου η κατασκευή της στέγης ακολουθούσε μια συγκεκριμένη διαδικασία συναρμολόγησης με μικρές διαφοροποιήσεις κάθε φορά. Την κατασκευή της την αναλάμβαναν έμπειροι και μαθημένοι μάστορες τους οποίους βοηθούσαν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού και οι γείτονες. Η διαδικασία ήταν τυποποιημένη:

Αρχικά, τοποθετούνται οι ανώτατες ξυλοδεσιές διατομής 15x10cm οι οποίες στις γωνίες ‘δένονται’ με διαγώνια ξύλα 15x10cm, τις μασχάλες. Η σύνδεση τους γίνεται συνήθως καρφωτά. Στη συνέχεια, τοποθετούνται οι ‘περαστές’, δηλαδή οριζόντια δοκάρια, συνήθως δρύινα, διατομής 15x15cm οι οποίες σε μήκος φτάνουν έως και τα 12m. Σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των δύο εξωτερικών πέτρινων τοίχων του κτηρίου υπάρχει ο μεσότοιχος που στηρίζει συμπληρωματικά τις περαστές. Οι περαστές λοιπόν τοποθετούνται κάθετα στη κύρια όψη του κτηρίου.

Πάνω στη μεσαία περαστή πατάει ο κύριος ορθοστάτης της στέγης, ο ‘μπαμπάς’. Εάν το κτήριο είναι ιδιαίτερα επίμηκες τότε τοποθετούνται δύο ή και σπάνια τρείς. Το ύψος του μπαμπά είναι τέτοιο ώστε να δίνει κλίση 30-40% κλίση της στέγης. Πάνω στους μπαμπάδες (εάν είναι περισσότεροι από έναν) πατάει ο ‘κορφιάς’ που αλλιώς λέγεται και ‘καβαλάρης’. Πάνω στον κορφιά καρφώνονται τα ‘ψαλίδια’ οριζόντια δοκάρια διατομής 15x15cm που καταλήγουν που καταλήγουν στην άκρη των περαστών, όπου συνδέονται με εντορμία.

Στη συνέχεια τοποθετούνται οι ‘μαχιές’, πλάγια δοκάρια διατομής 15x15cm που συνδέουν την άκρη του ‘κορφιά’ με τις γωνίες του κτηρίου καθώς και ‘κατωμαχιές’ (15x15cm) που συνδέουν το κάτω μέρος του ‘κορφιά’ με τις γωνίες του κτηρίου.

Τέλος, πάνω στα ‘ψαλίδια’ τοποθετούνται ‘τεγίδες’ και ‘επιτεγίδες’, διατομής  8x10cm. Πάνω σε αυτές καρφώνονται σανίδες, διατομής 2x10cm και πάνω σε αυτές τοποθετούνται σχιστόπλακες και πιο σπάνια κεραμύδια.

Η όλη κατασκευή αποτελεί έναν υπερστατικό φορέα καθώς ενδιάμεσα τοποθετούνται και άλλα πολλά ξύλα τυχαίας διατομής (κυρίως από αυτά που περισσεύουν) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η στατική της λειτουργεία.