Αφέτες (Βόρειο Τμήμα)

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥΚάτοψη συμπλέγματος αυλών 1Τομή συμπλέγματος αυλών 1Κάτοψη συμπλέγματος αυλών 2Τομή συμπλέγματος αυλών 2ΑστρέχαΑναχωματικός τοίχος - δημιουργία πλατώματοςΑυλές σε διαφορετικά επίπεδαΥποβαθμισμένη αυλή σε σχέση με το καλντερίμι

Οι ιδιωτικοί ελεύθεροι χώροι στη πλειονότητα τους ακολουθούν τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους. Στη περιοχή κοντά στη πλατεία ο δομημένος χώρος πυκνώνει και η αυλές είναι ίσου ή μικρότερου μεγέθους από τα κτήρια, ενώ καθώς απομακρυνόμαστε τα μεγέθη των αυλών μεγαλώνουν. Υπάρχουν και κατοικίες που δεν διαθέτουν αυλή και η είσοδος γίνεται απευθείας από το δρόμο.

 Παρατηρήθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο παρατίθενται στο χώρο οι ιδιωτικές αυλές ποικίλλει. Τα κτίρια είναι τοποθετημένα είτε ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο, είτε με τη μια πλευρά ευθυγραμμισμένη με το δρόμο. 

Οι αυλές είναι είτε υπερυψωμένες πάνω από το ύψος του ματιού, είτε συνεπίπεδες με τα καλντερίμια, είτε υποβαθμισμένες σε σχέση με αυτά. Στη τρίτη περίπτωση υπάρχουν και παραδείγματα, που η σκεπή βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου. Εκεί εμφανίζεται και η λεγόμενη από τους ντόπιους  ''αστρέχα''. Πρόκειται για ένα κενό με πλάτος 20 με 40 πόντων και ύψος όσο ο εξωτερικός τοίχος του σπιτιού. Βρίσκεται ανάμεσα στο σπίτι και το δρόμο και χρησιμοποιείται για την αποστράγγιση των νερών της βροχής από τις στέγες των σπιτιών. Μια ακόμα περίπτωση είναι αυτή των δύο αυλών σε διαφορετικά επίπεδα. Ένα στο ύψος του δρόμου και ένα με πρόσβαση από καλντερίμι.

Σε αρκετές αυλές των κατοικιών, παρατηρείται η παρουσία φούρνων αλλά και εξωτερικών τουαλετών. Τα εξωτερικά στέγαστρα σπανίζουν.