Αφέτες (Βόρειο Τμήμα)

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Ο πληθυσμός

Ο οικισμός των Αφετών είχε ανέκαθεν σχετικά μικρό πληθυσμό. Στο μέγιστο σημείο του, την εποχή του μεσοπολέμου, έφτασε του χίλιους κατοίκους, σχεδόν, και διέθετε δύο δημοτικά σχολεία, αρρένων και θηλέων, με εξήντα-εβδομήντα μαθητές το καθένα. Από το 2007 και μετά, ο οικισμός δε διαθέτει σχολείο σε λειτουργία. Σήμερα, ο οικισμός έχει 343 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου οι 100 κατοικούν μόνιμα σε αυτόν.

Η οικονομία

Η θάλασσα ήταν πάντοτε ο κύριος παράγοντας της οικονομίας του οικισμού, αφού μέσω αυτής γινόταν η αλιεία αλλά και το εμπόριο των γεωργικών προϊόντων της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εμπόριο μεταξιού, λαδιού και ελαιών, καθώς και κρασιού και σύκων. Πολλοί κάτοικοι ήταν και ιδιοκτήτες καϊκιών, στοιχείο ενδεικτικό της οικονομικής επιφάνειάς τους. Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικοί για την τοπική οικονομία ήταν και οι βαρελοποιοί, οι οποίοι υπολογίζεται πως έφτιαχναν/επισκεύαζαν περίπου 50.000 βαρέλια ετησίως. Γενικότερα, το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον οικισμό ήταν μεγάλο, αφού, κατά την εποχή της ακμής του, υπολογίζεται πως ασκούνταν περίπου 47 διαφορετικά επαγγέλματα.

Εντύπωση προκαλεί στον οικισμό η απουσία της ενασχόλησης με τον τουρισμό, η οποία όμως δεν έχει μειώσει το ενδιαφέρον των κατοίκων για τη φροντίδα και την ανάπτυξη του τόπου τους. Ήδη οι Αφέτες διαθέτουν δύο πολιτιστικούς συλλόγους και δύο, υπό κατασκευή ακόμη, πολιτιστικά κέντρα. Αντιθέτως, το γεγονός αυτό της απουσίας του τουριστικού χαρακτήρα έχει συμβάλλει στη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού.