Αφέτες (Βόρειο Τμήμα)

Ανάγλυφο

Διαγραμματική παρουσίαση του αναγλύφου της περιοχήςΗ γεωμορφολογική διαμόρφωση της περιοχής

ΑΝΑΓΛΥΦΟ

Το ανάγλυφο της περιοχής στην οποία αναπτύχθηκαν οι Αφέτες παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Ο σύνθετος χαρακτήρας του εδάφους σε συνδυασμό με τα επιμέρους φυσικά χαρακτηριστικά καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του οικισμού. Η σχέση αυτή είναι βέβαια αμφίδρομη. ο οικισμος αναπτύχθηκε σύμφωνα με το φυσικό περιβάλλον, και ταυτόχρονα το επηρέασε προκειμένου αυτό να υποταχθεί στις ανάγκες των κατοίκων και της οικοδόμησης.

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η ισχυρή παρουσία του φυσικού στοιχείου σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφο, γεγονός που προσφέρει στο χωριό εξαιρετικές θεάσεις προς τον Παγασητικό κόλπο. Ταυτόχρονα, το φυσικό στοιχείο προστατεύει τους Αφέτες, κάτι που καθιστά την τοποθεσία στρατηγικά προνομιακή.

Το χωριό διασχίζεται από τρία μικρά ρεύματα, τα οποία το επιμερίζουν αντίστοιχα σε γειτονιές. Η μερική κάλυψη των ρεμάτων προδίδει την παρέμβαση των κατοίκων στο φυσικό περιβάλλον. Η παρέμβαση αυτή συνοδεύεται ταυτόχρονα και από σεβασμό προς το φυσικό στοιχείο, γεγονός που αποδεικνύεται από τη θέση των κατοικιών σε σχέση με τα ρέματα αυτά, όπως και από την ανάπτυξη των συνοικιών.

Τα σπίτια είναι κατά κύριο λόγο παραδοσιακά πετρόχτιστα με πέτρινες στέγες, ή πιο σύγχρονες απομιμήσεις αυτών. Η πλειοψηφία τους είναι λαϊκές, αυτοσχέδιες κατοικίες μικρής κλίμακας, που από την πρώτη ματιά όμως προδίδουν μία λαϊκή σοφία και κατασκευαστική εξειδίκευση. Λόγω της κλίσης του εδάφους και των οικιστικών πυκνώσεων, οι Αφέτες δίνουν την αίσθηση πως έχουν «φωλιάσει» ανάμεσα στις δύο βουνοπλαγιές.