Χάρτης Κατηγορίες Κτιρίων.
Σχετικά με την διατήρηση των ιστορικών κτηρίων του οικισμού αναφέρεται ότι οι καταστροφές που έπληξαν στον χρόνο την Αργαλαστή είχαν ως αποτέλεσμα ,την διάσωση ελάχιστων αρχοντόσπιτων που κτίστηκαν την εποχή της οικονομικής της ισχύος . Από τα υφιστάμενα, τα περισσότερα ανήκουν στην «ύστερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική» (Β’ μισό του 19ου αιώνα), είναι δηλαδή εμπλουτισμένα με «ακαδημαϊκά στοιχεία» , πιο σύγχρονα και πιο καινοτόμα ,ενώ σηματοδοτούν το πέρασμα από την παραδοσιακή στη νεοκλασική αρχιτεκτονική. Τα αρχοντικά αυτά διαθέτουν δύο ή τρεις ορόφους ενώ χαρακτηρίζονται από τις λιτές γραμμές, τις μαρμάρινες λεπτομέρειες και τις απόλυτα συμμετρικές όψεις. Περίτεχνες ξύλινες εξώπορτες, μεγάλα και συμμετρικά παράθυρα, σιδερόφρακτοι εξώστες, μαρμάρινες και λίθινες σκάλες συμπληρώνουν την επιμελημένη κατασκευή. Λαϊκά στην πλειοψηφία τους διατηρούν το κατώι σε ολόκληρο το Ισόγειο ή σε τμήμα αυτού.
Παραδοσιακά κτήρια χωρίς ή με συμβατές επεμβάσεις βρίσκονται διάσπαρτα στον οικισμό και στην πλειοψηφία τους κατοικούνται.
Σε ίδιο σχεδόν ποσοστό με τα παραδοσιακά κτήρια βρίσκονται και τα νέα κτήρια του οικισμού. Αν και η Αργαλαστή συμπεριλαμβάνεται στο ΦΕΚ 374Δ/4-7-1980 ‘’ Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των οικισμών της περιοχής Πηλίου και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δομήσεως εις αυτούς και εις την περιοχή των διοικητικών ορίων των Δήμων ή Κοινοτήτων των οποίων ανήκουν αυτοί’’, αρκετά από τα κτίρια αυτά δεν εντάσσονται στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική.