Στο τμήμα του οικισμού της Αργαλαστής που μελετήσαμε και περιορίζεται στην νότια πλευρά του, εντοπίζονται τέσσερις οικιστικές ενότητες, οι οποίες σχετίζονται με τις φάσεις ανάπτυξης του οικισμού και ως προς την ονομασία τους με τα τοπόσημα που περιέχουν.
Περιοχή Α.
Στην οικιστική ενότητα του Μουσείου που εκτείνεται πέριξ του Παρθεναγωγείου δεσπόζουν τα περισσότερα αρχοντικά που ανήκουν στον 19 αιώνα. Οι συμμετρικές όψεις, η είσοδος που οδηγεί απευθείας στην σκάλα που βρίσκεται στο βάθος , τα μεγάλα παράθυρα με την συμμετρική διάταξη ως προς τον κεντρικό άξονα, η διαμόρφωση μιας πλειάδας λεπτομερειών, το προκήπιο και ο χαμηλός μανδρότοιχος είναι ορισμένα στοιχεία της επιρροής αυτής του Κλασικισμού.
Περιοχή Β.
Στην οικιστική ενότητα του Πηγαδιού τα κτήρια μοιάζουν σαν να μην υπακούν σε ένα αρχικό σχέδιο. Διαμορφωμένα στην πλειοψηφία τους με συνεχείς προσθήκες προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας στο πέρασμα των χρόνων.
Περιοχή Γ.
Στην οικιστική ενότητα πέριξ της Αγίας Παρασκευής η δόμηση είναι πιο αραιή σε σχέση με το κέντρο και τα κτήρια διατάσσονται ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.
Περιοχή Δ.
Στην τελευταία οικιστική ενότητα που μελετήθηκε και αφορά την γειτονιά προς τον επαρχιακό δρόμο Βόλου – Τρικέρη, η μορφή εμφανίζεται αρκετά σύγχρονη. Τα περισσότερα κτίρια είναι σύγχρονα φανερώνοντας μια μεταγενέστερη επέκταση του οικισμού.